- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Дневник секретара краља Петра I, тајна чувана дуже од века | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Колико је пре три деценије била револуционарна појава „Петпарачких прича“ Квентина Тарантина за дотадашњу филмску, нарочито холивудску естетику, чиме је овај по оцени критике први постомодерни филм заслужио канску Златну палму и неколико номинација за Оскара – за „Орбиту културе“ открива филмски критичар Мирољуб Стојановић.
Стојановић открива и каква је нова поља отворила Тарантинова драматургија петље и прича базирана на шунд криминалистичким романима, као и колико је ова `петпарачка прича` била инспиративна за касније филмове.
Како помоћи деци и младима да брину о свом менталном здрављу онако као што брину о телесном, које су технике и „појасеви за спасавање“ захваљујући којима се могу савладати и наизглед најнепремостивији изазови у одрастању, како да млади са што мање траума превазилазе проблеме у односу с родитељима, вршњачким притиском, анксиозношћу, усамљеношћу – питања су на која одговара књига „За бољи дан“ Алекса Џорџа, недавно објављена у Креативном центру. О овом својеврсном приручнику чији је циљ подизање самопоуздања младих разговарамо са уредником књиге психологом Наталијом Панић.
Шта крије ексклузивни дневник „Успомена на краља Петра“ објављен поводом 180. година од рођења Краља Петра I Карађорђевића, какве детаље из живота српског краља сазнајемо из мемоара који су дуже од сто година били непознати јавности, ко је аутор Доброслав М. Ружић, из чијег је пера настало ово јединствено сведочанство – о томе за „Орбиту културе“ говори Виктор Лазић, оснивач Удружења Адлигат, уредник овог издања.
Шта ћемо гледати на овогодишњем Палићком фестивалу који се одржава по 31. пут, од 20. до 26. јула, да ли је филм који отвара фестивал „Сва лица доброте“ који ће српска публика видети свега неколико месеци након Канске премијере добра метафора за све што смо виђали на овој угледној смотри европског филма, хоће ли Палићки фестивал превазићи финансијске проблеме и остати једна од најважнијих кинематографских тачака у овом делу света – питања су за дугогодишњег директора фестивала Радослава Зеленовића.
Зашто човек да би видео свет око себе мора да буде богат и изнутра, испуњен и мотивисан и неко ко зна своје тежиште, зашто је важно да зна шта је оно што је за њега важно –да не би постао расуто биће, где је место партнерске љубави у свему томе – теме су нових прича приповедне збирке „Ти и ја смо били пар“ о којој разговарамо са њеном ауторком, награђиваном књижевницом Љубицом Арсић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Дневник секретара краља Петра I, тајна чувана дуже од века | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала