- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почиње производња крагујевачког „медведића“ – шта га издваја од конкуренције /видео, фото/

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ EV PoweredЛого аутомобила „фиат гранде панда“
Лого аутомобила „фиат гранде панда“ - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Компанија ФЦА Србија ће у понедељак званично обележити успешну имплементацију пројекта у Стелантисовој фабрици у Крагујевцу - увођење нових линија за производњу електричног модела „фијат гранде панда“.
На свечаности у Крагујевцу, поводом почетка производње електричног возила, очекује се присуство највиших државних званичника и представника Стелантиса.
Нови модел направљен је у две верзије - електричној и хибридној и из Крагујевца ће стићи прво у Европу, затим на Блиски Исток и у Африку.
Крагујевачки „медведић“ спада у аутомобиле Б сегмента испод четири метра дужине и први је у низу модела нове породице која ће сваке године лансирати нови модел, све до 2027.
На прослави 125 година од настанка италијанског произвођача аутомобила Фијат у Торину званично је 11. јула представљен и нови модел „фијат гранде панда“, инспирисан моделом из 1980-их, који ће бити произвођен у фабрици Стелантис у Крагујевцу у Србији и као електрични и као хибридни, саопштила је раније та компанија.
Како је наведено, „фијат гранде панда“ означава повратак бренда Фијат на глобално тржиште, а нови аутомобил је развијен је на темељу три кључна стуба: италијанског дизајна, глобалне платформе и локалне релевантности.
У саопштењу се наводи да су одрживост, инклузивност, једноставност и лепота вредности које су оживеле овај пројекат, док је дизајн инспирисан култном „пандом“ из осамдесетих година прошлог века, „плавим фамеркама“ аутомобилске индустрије, као аутомобил друштвено прихватљив за свакога.

Колико кошта?

Цена модела „фијат гранде панда“, како је наведено, почиње испод 25.000 евра за потпуно електричну верзију.
Тако да би базни модел на електрични погон, како наводе поједини специјализовани домаћи медији за аутомобилизам, код нас могао да кошта око 18.000 евра уз најављене државне субвенције, за домаћи модел од 7.000 евра.
Овај модел користи јединствену мулти-енергетску платформу која се може инсталирати било где у свету, чист италијански дизајн и могућност избора најбољег погонског склопа према потребама купаца, без обзира где се налазе.
Спирални кабл за пуњење издваја се као једно од најиновативнијих решења, чинећи искуство пуњења лакшим и уреднијим.
„Фијат гранде панда“ је прво возило на тржишту које укључује интегрисани кабл за пуњење, који се упарује са стандардним онборд пуњачем до седам киловата.
Спирални кабл има посебно кућиште испод хаубе, што омогућава уштеду простора у пртљажнику и подстиче практичну свакодневну употребу јер је лак за руковање и избегава прљавштину традиционалних каблова.
Ово решење се издваја по једноставном процесу: након отварања поклопца, други корак је да се кабл извади и повеже са станицом за пуњење.
Када је пуњење завршено, могуће је лако вратити га у кућиште захваљујући спиралном облику кабла.
„Гранде панда“ се издваја од осталих аутомобила у Б сегменту захваљујући јединственој компактности коју омогућава његова мала величина (3,99 метара дужине, 1,57 метара висине и 1,76 метара ширине) и добро организована пространост захваљујући својој компактној запремини: на пример, пртљажник има запремину од 361 литара, а укупни капацитет складишних преграда смештених испред сувозача је 13 литара.
Покретање производње модела „фијат гранде панда“ у Крагујевцу, увећаће домаћу производњу моторних возила и запосленост, робни извоз и бруто домаћи производ, оценио је раније научни сарадник и директор за развојне пројекте Економског института у Београду Иван Николић.
Он је у билтену Макроекономске анализе и трендови (МАТ) у издању Економског института и Привредне коморе Србије навео да нови модел представља важан корак за Стелантис, а посебно Фијат, у њиховој транзицији ка глобалној понуди возила базираној на заједничкој платформи која може подржати различите енергетске опције, што га чини значајним додатком њиховом портфолију и конкурентним играчем на тржишту компактних аутомобила.
Поводом значајног јубилеја, поред осталог је симболично и на рођендан чувеног модног креатора Ђорђа Арманија, на догађају у Торину најављено партнерство између Арманија и бренда Фијат.
Ова два светски призната италијанска бренда, која су претходно сарађивала 2020. године на лансирању ексклузивног модела 500е, поново су удружили снаге како би створили „Мејд ин Итали“ на четири точка под називом „500е Ђорђо Армани“, пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала