- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

„Ризик је озбиљан“: У Америци страхују да би Трамп могао да изведе САД из НАТО

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПредседник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп на самиту НАТО-а
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп на самиту НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Постоји велика вероватноћа да САД изађу из НАТО ако републиканац Доналд Трамп победи на председничким изборима, сматра бивши саветник Беле куће Џон Болтон.
По његовим речима, Трамп је 2018. године „био на корак од тога да изађе из Алијансе“.
„Он не разуме суштину НАТО. Он на Алијансу гледа овако: Америка пружа услуге у одбрамбеној сфери гомили незахвалних Европљана који за то не плаћају. Мислим да би, ако би било по његовој вољи, он изашао из Алијансе. Мислим да овде постоји озбиљан ризик“, рекао је Болтон за „Ем-Ес-Ен-Би-Си“.
Претходно је Болтон рекао да би излазак САД из НАТО била катастрофална грешка Вашингтона, те да би то резултирало нестабилношћу у северноатлантској зони и довело у питање посвећеност САД обавезама према савезницима широм света. То би без разлога ставило тачку на најуспешнији војно-политички савез у историји човечанства, сматра он.
Раније су стручњаци истицали да би Трамп, у случају победе на изборима, могао да ослаби НАТО, чак и ако САД не изађу из Алијансе. Он је више пута исказивао незадовољство радом тог савеза. У случају победе на изборима, он је претио повлачењем САД из НАТО ако европски партнери не преузму већу финансијску одговорност за сопствену безбедност.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала