- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Спрема се велики тест за - најљуће Србе!

© Фото : Спутњику уступио Александар ТанићАлександар Танић, узгајивач љуте паприке из Нишке Бање
Александар Танић, узгајивач љуте паприке из Нишке Бање - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Срби воле љуто, а још више воле да се хвале како и колико могу да га поједу и поднесу. Уживам у многим сегментима свог посла, али је најзанимљивије када ове хвалисавце "ставим на место". Тај њихов поглед који тражи спас од љутине паприке са другог краја света, то је непроцењиво. Спремам им велики тест, Први фестивал љуте паприке у Србији.
Ово за Спутњик каже Александар Танић, узгајивач љуте паприке из Нишке Бање, човек у чијим пластеницима расту најљући примерци на свету:
"Почело је из чисте радозналости, волео сам љуто. Био је то хоби. И данас је страст, али и озбиљан посао и велики потенцијал".
Наљуће сорте паприке Танић набавља из Индије, Азије, северне и јужне Америке, за поједине се испоставило да, не само да ''воле'' српску земљу, већ и боље успевају овде.

Љуто чини људе срећним

Као што сит гладном не верује, тако постоји и неразумевање љубитеља љутих јела и оних који их избегавају. Међутим, љутина, каже наш саговорник, код људи изазива осећај среће и задовољства, што је и научно доказано.
"Не знам да ли је за ту срећу заслужан капсаицин или неки други састојак паприке, али истина је да после конзумације долази добро расположење", каже Танић.
© Фото : Спутњику уступио Александар ТанићДомаће љуте паприке су неколико десетина пута мање љутости од оних које узгаја Танић
Домаће љуте паприке су неколико десетина пута мање љутости од оних које узгаја Танић - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Домаће љуте паприке су неколико десетина пута мање љутости од оних које узгаја Танић
После деценија уживања у љутим паприкама, које је у његовом крају традиционално,родила се жеља најпре за експерименталним сађењем које је прерасло у хоби, а сада и у занимање које доноси профит.
"Прво сам их гајио због себе, па због пријатеља, а она и напустио занимање електротехничара и сада радим, што кажу, посао из снова, узгајам и прерађујем љуте паприке. Почео сам у дворишту, затим направио први пластеник. Сада имам засад на око 5 ари, а плодове бројим у хиљадама".
Све је око садње, додаје, урадио уз консултације са стручњацима, а пластенике направио уз помоћ породице и пријатеља. Стечено знање и искуство се стално надограђују, па после 6 година рада спектар својих производа пласира у целој Србији.

Како се мери љутина паприке

За количину бола и суза коју нам чили плодови приређују одговорна је концентрација капсаицина. Мерна јединица за љутину је сковил, а вредности се крећу од нула до преко милион за најљуће паприке.
Наш сагворник објашњава да вредности варирају у зависности од станишта, климе и утицаја сушног периода или недостатка хранљивих материја, па степен љутине варира и унутар исте сорте или чак код плодова исте биљке. До вредности од преко милион мерних једница се долази хемијским путем.
"Најљућа сорта на свету је је ''Каролина рипер'' са преко 2 милинона мерних јединица љутине. Постоји и једна још љућа, хибрид "Пепер X", чувеног узгајивача Еда Карија. То је у Гинисовој књизи рекорда и званично најљућа паприка на свету. Међутим, увек пре одаберем "Тринидад моруга шкорпију" која је по броју сковила мања од наведених, али даје већи број производа", наводи Танић.
© Фото : Спутњику уступио Александар ТанићНаљуће сорте паприке набавља из Индије, Азије, северне и јужне Америке
Наљуће сорте паприке набавља из Индије, Азије, северне и јужне Америке - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Наљуће сорте паприке набавља из Индије, Азије, северне и јужне Америке

Гаји најљућу паприку на свету

Додоаје да у светском врху ове сорте у стопу прате "Биг блек мама", породица Хабанеро паприка у разним бојама, те да се најзанимљивији примерци догоде случајним укрштањем тих врста.
Он има све ове најљуће врсте. Станују у његовим пластеницима, а ишчекивање комбинације боја и нивоа љутости још је једна занимљива страна посла.
"Посебно се радујем када се појави такозвани крос, укрштање више врста после чега се добије потпуно нова. Оне се врло лако укрсте опрашивањем. Чекаш да роди плод једне, а испадне комбинација, од једне добије боју, од друге текстуру, од треће облик, а љутина некад буде скупина све три заједно".
Танић додаје да су домаће љуте паприке, обавезан декор печењу на сваком столу у Србији, неколико десетина пута мање љутости. Често се дешава да се наши људи непријатно изненаде при првој конзумацији његвих рекоредера љутине, навикнути на одређену количину или величину залогаја домаћих паприка.

Љути сос од састојка под заштитиом Унеска

Танић није само узгајивач најљућих сорти паприка. Познат је и по производњи љутих сосова са великим дијапазоном укуса. Највише пажње привлачи онај са укусом шљиве. На тржишту, из увоза, има свега, али наш саговорник сос прави по јединственом рецепту, методологијом кувања српске зимнице.
"То предзнање покупљено још у детињству сам максимално искористио у производњи првих сосова. Један од њих је по принципу домаћег кечапа који је кувала моја бака. То су разне комбинације укуса са љтим. Првом љутом сосу сам дао име које је комбинација мог презимена и паприка из породице Хабанеро. Пре соса са шљивама правио сам киселкасто-љути са крушкама. Онда сам додавао чоколаду, затим уместо рума ракију шљивовицу и тако је настао јединствени љути сос са нашом заштићеном ракијом" поносно истиче Танић.
Жеља му је да шири посао, али и да задржи ручни начин производње,, као и ручно пуњење и паковање, такозвани "хенд мејд". То је у свету изузетно цењено и добро плаћено.
Држава му је помогла када је започињао посао, па се нада и помоћи да задржи начин производње и пласирања производа који се код нас још увек недовољно цени.
© Фото : Спутњику уступио Александар ТанићПаприке се у пластенику саме укршатју, па се често догоди да нови плодови буду љући од оригинала са прве саднице
Паприке се у пластенику саме укршатју, па се често догоди да нови плодови буду љући од оригинала са прве саднице - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Паприке се у пластенику саме укршатју, па се често догоди да нови плодови буду љући од оригинала са прве саднице

Први фестивал љутих паприка

Произвођач најљућих паприка на светуу има срећу да живи у туристичком месту које има разумевања за његове подухвате и у њима види развојну шансу. Нишка Бања подржала је манифестацију која ће окупити произвођаче и љубитеље љутих паприка и јела. Танић 30. и 31. августа у свом месту организује Први фестивал љутих паприка.
"Док сам истраживао тајне овог посла видео сам по интернет страницама мноштво чили фестивала по свету. Тако сам дошао на идеју да то организујем и код нас. Неће бити само фестивал љуте паприке, већ и хране у једном гастро-музичком догађају са разним такмичењима у кувању. Наравно, ту је и такмичење у конзумирању љуте паприке", каже и наглашава помоћ локалне самоуправе у организацији догађаја.

Чиме се гаси љуто?

Чили паприка богата је разним витаминима и минералима, посебно витамином Ц. У мањим количинама у њима је и витамин Б6, који игра важну улогу у метаболизму и витамин К1, неопходан је за згрушавање крви и здраве кости и бубреге. Студије показују да 10 грама црвене љуте паприке може значајно да повец́а сагоревање масти.
Дакле, капсаицин помаже и да смањимо унос калорија, али Танић каже да са љутим паприком не треба претеривати, јер ничега превише није добро.
На крају смо га питали да ли је мит или истина да је вода последње средство за ''гашење'' прекомерног заљућења.
"То је апсолутно тачно, јер вода 'само проширује љутину кроз организам преко дигестивног тракта. Млеко и млечни производи или парче хлеба су најбољи мелем на љуто, али према неким истраживањима, заљућеност најбоље гаси ракија", каже уз осмех.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала