- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта је „пиротски виц“

© Sputnik / Лола ЂорђевићСветислав Пешић
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2024
Пратите нас
Промоција књиге „Било једном у Индијанаполису“ аутора новинара Ненада Киша, о последњем злату кошаркашке репрезентацијена шампионату света, одржана је данас у Београду.
На промоцији су говорили селектор тадашњег шампионског тима Југославије, а данас Србије, Светислав Пешић, као и члан тима који је освојио злато, а претходно савладао САД у четвртфиналу, Дејан Томашевић.
„Без емоција нема врхунских резултата, мада ми због тога некад и превише "патимо" кад изгубимо, али то је тако и мислим да нема потребе да се мењамо. Нас су, након злата на Европском првенству у Турској годину дана раније и убедљивих победа, унапред прогласили за фаворите, посебно ови "латини" - Шпанци и Италијани. Тај успех памтим пре свега као успех југословенске кошарке, јер су га направили играчи који су стасали у југословенској лиги, а касније ишли у Европу или НБА“, испричао је Пешић.
Он је рекао да су сада потпуно другачија времена, да под хитно мора да се направи план за српску лигу, јер у противном успех ће ускоро бити само да се пласирамо на велика такмичења.
„Нека ова књига буде буде мотивација свим људима који воде бригу о кошарци. Поштујем и ценим и Змага Сагадина и Ацу Петровића, али АБА лига је превазиђена, помогла је свима по мало, па и нама, али ми морамо да изаберемо српску лигу са осам, 10 или 12 клубова, као што је рецимо урадила Литванија и они ће нас ускоро превазићи“, упозорио је Пешић.
Томашевић је претходно у шаљивом тону открио како је пре неколико дана у једном ресторану (кафани) у Пироту срео Пешића, који му је платио вечеру, најбољу и најскупљу и да је знао да ће ускоро морати да га хвали.
„Преломно је било четвртфинале са САД, Пешић нам је дао самопуздање, имали смо Дивца и Стојаковића који су веч имали важну улогу у НБА, Бодирогу, али и млађе који су већ имали велике утакмице иза себе. Имали смо и један састанак, само играчи, пре тог меча, помогло нам је и што су Аргентинци претходно победили Американце. Било је, па ако су могли они, можемо и ми“.
Пешић је узвратио констатацијом да је Томашевић као играч био "модеран центар и за садашње стандарде", а потом се надовезао анегдотом од пре две-три године са дружења у једном београдском ресторану, где су сем њега и Жарка Зечевића, све били Београђани.
„Цело вече тражили су од мене да причам пиротске вицеве и на крају кад је било 11 или 12 сати, долази конобар да наплати, сви се Београђани гледају и ја на крај шта ћу, извадим паре и платим. Е, то вам је пиротски виц“, испричао је селектор и додао да ће садашња селекција Србије дати све од себе да на Олимпијским играма оствари што бољи резултат и донесе медаљу Србији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала