- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија: Кијев смањио број провокација на граници

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаБелоруски гранични прелаз
Белоруски гранични прелаз - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Ситуација на граници са Украјином и даље је напета, али се број провокација значајно смањио, изјавио је начелник Државног граничног комитета Белорусије Константин Молостов.
„Ситуација на јужним границама наше државе и даље је сложена и напета. То је јасно, јер се на територији суседне Украјине воде борбе“, рекао је Молостов у интервјуу за телевизију ОНТ.
Истовремено, према његовим речима, председник Белорусије Александар Лукашенко је раније одржао „састанак са безбедносним блоком, на коме су јасно и конкретно прецизирани задаци у овом тренутку“.
„Што се тиче детаљније ситуације, рећи ћу да је сложена и напета. Суседна страна ојачава територију минско-експлозивним оградама. Настављају се извиђачке активности, укључујући фреквенцију летова беспилотних летелица. Али истовремено су се значајно смањиле провокације на државној граници са Украјином“, прецизирао је Молостов.
Он је додао и да је ситуација на западним границама сложена због милитаризације пограничних подручја у суседним земљама Европске уније.
„То је јачање војног потенцијала, војне моћи, размештање великих и бројних јединица и војних формација у близини државне границе, што ми видимо и пратимо“, истакао је Молостов.
Начелник граничног комитета дода је и да нема раније сарадње са колегама из суседних земаља ЕУ и Украјине.
„Раније смо могли да се чујемо, комуницирамо, разговарамо, али због невољности граничних званичника суседних земаља сада не комуницирамо на овај начин“, приметио је Молостов.
Истовремено је напоменуо да су остали контакти „за решавање актуелних, техничких питања“ која свакако настају на државној граници.
„То је пре свега на граничним прелазима, у вези са пролазом људи и возила“, објаснио је Молостов.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2024
РУСИЈА
Лукашенко на граници са Украјином: Кијев повукао своје снаге, нема више напетости
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала