- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Градоначелник Барселоне: Туристи, а не порески обвезници, треба да плате локалне пројекте

CC0 / rawpixel.com / Барселона
Барселона - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Барселона ће повећати цену туристичке таксе за путнике који долазе прекоокеанским бродовима и бораве у граду мање од 12 сати, изјавио је данас градоначелник Жаиме Колбони.
Он је навео да туристичка такса за путнике крузера тренутно износи седам евра дневно, али није прецизирао за колико ће тај износ бити повећан, сем да ће поскупљење бити знатно.
"У случају заустављања и боравка туриста мање од 12 часова, јавни простор се употребљава без икакве користи за град, а грађани се осећају окупирано. Желимо да туристи поштују дестинацију на коју долазе", рекао је Колбони за "Ел паис".
Према његовим речима, туристи, а не порески обвезници, треба да плате локалне пројекте попут увођења климатизације у школама, преноси Ројтерс.
Он је истакао да је са тим предлогом сагласна и регионална власт Каталоније.
Колбони је прошлог месеца најавио да ће град забранити изнајмљивање станова туристима до 2028. године, са циљем да се обуздају растући трошкови становања и учини да Барселона опет буде погодна за живот њених становиника.
У протеклих неколико седмица активисти су организовали више протеста у популарним туристичким дестинацијама широм Шпаније, укључујући Палма де Мајорку, Малагу и Канарска острва, истичући да велики број посетилаца доводи до раста цена смештаја, због чега мештани не могу себи да приуште да живе у центру града,.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала