- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Извршни директор Рио Тинта: Тврдим да ће живот у долини Јадра моћи неометано да се настави

CC BY-SA 4.0 / Википедија/DumiMld35 / Србија - панорама
Србија - панорама - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Извршни директор компаније "Рио Тинто" Јакоб Штаусхолм поздравио је одлуку Владе Србије о поновној примени Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта "Јадар" и истакао да та компанија може са сигурношћу да тврди да живот у долини Јадра може да се неометано да се настави упоредо са подземним рударењем и прерадом руда.
Он је у интервју за данашњу Политику, одговарајући на питање да ли се тиме најављује почетак експлоатације литијума или само да компанија остаје и даље у Србији, рекао да пред компанијом низ корака које морају да испуне.
"Они укључују наставак развоја пројеката у правном смислу, даљи рад на изради студије о процени утицаја на животну средину, јавни увид, завршетак економске процене пројеката и добијање неопходних дозвола и одобрења пре саме реализације пројеката. Сви ови кораци морају да буду спроведени како би се достигли строги стандарди животне средине у складу са прописима Србије и ЕУ", навео је он.
Он је рекао да ће пројекат "Јадар" допринети економском развоју земље, али да је ипак преурањено говорити о брзом почетку експлоатације литијума.
"Пре свега морамо да грађанима Србије недвосмислено докажемо да 'Јадар' може да се развије и да ради у складу са најстрожим стандардима заштите животне средине", истакао је Штаусхолм.
Одговарајући на питање да ли Рио Тинто има намеру да остане у Србији, будући да има много негодовања у јавности око приче са "Јадром" и шта ако неке куће не буду могле да се иселе, а та земља треба за рудник и да ли ће то бити разлог за одустајање од пројекта, он је рекао да верује да одлука о поновној примени просторног плана за пројекта "Јадар" пре свега омогућава да се наставе разговори са свим занитересованим старанама, како би у потпуности објаснили пројекат, планиране мере заштите животне средине и потенцијалне користи које он може донети.
"За део грађана Србије, рударство у Јадру ће можда увек бити контраверзна тема, али је важно да се упознају са реалним утицајима и чињеничним информацијама", навео је он.
Додао је да се целокупан откуп земљишта одвијао на добровољној основи и у складу са највишим међународним стандардима Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) и Европске банке за обнову и развој.
"Ових стандарда придржаваћемо се и убудуће, а део тог процеса подразумева и стални контакт са власницима земљишта. И даље нас контактирају мештани који се интересују за наставак откупа земљишта", додао је Штаусхолм.
Према његовим речима, извесно је да компанија Рио Тинто треба боље да комуницира, али он сматра да је негодовању због овог пројекта превасходно допринео велики број дезинформација о пројекту "Јадар", које су током протеклих неколико година пласиране у јавност.
"Уважавајући право сваког појединца да изнесе критичан став, верујемо да донедавно нисмо били у прилици да водимо дискусију о пројекту 'Јадар' која је заснована на чињеницама. Одлука владе отвара могућност да тај дијалог наставимо. Када је реч о Стратешкој процени утицаја на животну средину, она је израђена и достављена 2019. године у поступку усвајања просторног плана за пројекат 'Јадар'. Осим тога, компанија је надавно објавила и радне нацрте студија о процени утицаја на животну средину. Одлуком Владе поново стичемо могућност да те документе употпунимо и представимо у редовном законском поступку који подразумева јавни увид", навео је извршни директор компаније.
Одговарајући на питање постоји ли идејни пројекат за "Јадар" и ако га нема како се ради Студија утицаја на животну средину, Штаусхолм је рекао да компанија у склопу интерне студије изводљивости развила прелиминарна идејна решења за све компоненте пројекта.
"Током претходне две године наставили смо да радимо на унапређивању тих решења. Сада када имамо право да наставимо са теренским радом у наредном периоду очекујемо да коначна решења буду представљена јавности и надлежним државним институцијама", рекао је он.
Он је истакао да ће комапнија и након тога наставити да разматра начине да се утицаји додатно умање, односно да се техничка решења унапређују у складу са наставком развоја нових технологија.
На питање да ли је тачно ће се копањем литијума трајно уништити квалитетно пољопривредно земљиште, загадити ваздух токсичном прашином и концентрованим сумпорним и хлороводоничним киселинама одговорио је одрично и додао да ризицима од прераде литијума може да се управља на одговоран начин.
"Захваљујући савременој технолигији, ти процеси могу да се одвијају са минималним утицајем на животну средину. Да би то био случај потребно је да се ради по највишим стандардима, уз квалитетан надзор, и да компанија која управља процесима има довољно ресусрса за улагање у ефикасне мере заштите", навео је он.
Према његовим речима, компанија "Рио Тинто" може да испуни сваки од тих услова.
"Примера ради, 'Јадар' би био подземни рудник, што значи да ће све пољопривредне површине изнад рудног тела бити и даље доступне за обраду. Пројекат такође не би имао утицај на постојеће и планиране изворе пијаће воде", каже Штаусхолм.
Истиче да је процес прераде јадарита осмишљен тако да од самог почетка смањи укупну количину отпада и да може са потпуном сигурношћу да тврди да се са отпадом може управљати на безбедан начин.
Навео је да, када је реч о пројекту "Јадар", отпад не би био одбачен у природу, већ би се са њиме управљало у складу са најбољим светским праксама.
"Пројекат 'Јадар' неће производити течни, већ чврсти отпад. Отпад који је налик чврстој глини био би одлаган на депонију која би потом била регулисана. Праћење утицаја на животну средину наставило би се и деценијама након затварања рудника о трошку наше компаније", додао је он.
Штаусхолм је рекао да је ово најбоље истражени литијумски пројекат у Европи.
"Схватамо да одређени ризици постоје, али уверени смо да се тим ризицима може одговорно управљати, тако да људи и природа остану заштићени", навео је извршни директор Рио Тинта.
Он је рекао да независна економска студија показује да би пројекат допринео економији са 1,9 милијарди евра, што је више од три одсто БДП-а Србије из 2021. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала