- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Словенац поново освојио Француску /видео/

© AP Photo / Thibault CamusТадеј Погачар и Јонас Вињегор
Тадеј Погачар и Јонас Вињегор - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Тадеј Погачар је заокружио овогодишњу бајку победом на Тур д Франсу, чиме је постао тек осми бициклиста који је у истој сезони освојио и трку у Француској, а претходно и Трку кроз Италију, познатију као Ђиро д'Италија.
Словенац, коме је ово трећи тријумф на Тур д Франсу у каријери, уједно је и први бициклиста у 21. веку који је у истој сезони победио у две најважније трке.
Погачар, који за тим Емирејтс из Уједињених Арапских Емирата, у данашњој последњој етапи на хронометар само је потврдио победу до које је дошао у претходним тркама овогодишњег Тур д Франса.
Кључну предност над главним конкурентом Јонасом Вингегардом, Погачар је остварио у суботу, побегавши му у генералном поретку за нешто више од пет минута.
Погачар је постао први бициклиста који је освојио пет етапа на истом Тур д Франсу од Немца Марсела Китела 2017. Уједно је и први од Марка Пантанија 1998. који је освојио Ђиро д'Италија и Тур де Франс у истој години.
Последњу етапу у недељу, од Монака до Нице, на хронометар, Поги, како гласи надимак Словенца, возио је маестрално и додатно је повећао предност над главним конкурентима Вингегардом и Белгијанцем Ремком Евенепелом.
Није му било ни много тешко јер те кривине познаје у душу, с обзиром да живи у том крају Азурне обале. Овај 25-годишњи Словенац је на врхунцу снаге и овог лета је доминирао мушким друмским бициклизмом.
На шест освојених освојених етапа на Ђиро д'Италија, сада је додао и шест етапних победа на овогодишњем Тур д Франсу.
„Уживао сам на турнеји. Да ми је неко ово причао пре Тура, не бих му веровао. Не могу да опишем колико сам срећан. После две тешке године на Тур д Франсу, ове године све је ишло до савршенства. Ово је прва велика турнеја на којој сам сваки дан био потпуно самоуверен. Чак сам и на Ђиру имао један лош дан, али нећу рећи који. Ове године Тур де Франс је био невероватан. Уживао сам од првог дана до данас”, навео је Погачар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала