- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Немачка послала Кијеву систем „патриот“; Руска војска ослободила још две стратешке тачке

Пратите нас
Руска противваздушна одбрана уништила је три украјинска дрона изнад Белгородске области и пресреле још пет изнад Црног мора. Руска војска завршава ослобађање Красногоривке, последњег предграђа Доњецка који је држала украјинска војска.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:25 21.07.2024
У Украјину је из Немачке стигао систем ПВО „патриот“, саопштио је украјински председник Владимир Зеленски.
„Сада већ можемо да кажемо да наша ПВО јача. Немачки ‘патриот’ је стигао у Украјину. Желим да захвалим Немачкој и Сједињеним Америчким Државама на овом кораку“, рекао је Зеленски у видео-поруци објављеној на свом Телеграму.
Истовремено је одмах напоменуо да би Кијев желео да добије више.
„Наравно, пред нама је још много посла и то још увек није загарантована заштита“, додао је он.
19:45 21.07.2024
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да се ситуација са губицима у Оружаним снагама Украјине погоршава.
„Знам колико људи губимо сваког дана..., и ја сваки дан видимо, нажалост, те промене, а оне нису у позитивном смеру, не смањују се“, рекао је он у интервјуу за „Би-Би-Си“.
Зеленски, међутим, није рекао колики је тачан број погинулих.
18:05 21.07.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Специјална операција у Украјини
Зеленски: Могући преговори са Путином
16:21 21.07.2024
У артиљеријском нападу украјинских оружаних снага на Никитовски округ Горловке погинула су два цивила.
Судећи по кратеру, артиљеријска граната погодила је ивичњак. У тренутку експлозије туда је пролазио цивилни аутомобил. Аутомобил се преврнуо и отклизао неколико десетина метара по каросерији.
Возач и сувозач задобили су бројне ране од гелера, а ударни талас их је избацио из аутомобила. Обојица су преминула на лицу места. Осим тога, према речима представника хитне помоћи, још један цивил је рањен.
16:05 21.07.2024
Након што су руске снаге ослободиле Розовку, северозападни део територије Луганске Народне Републике скоро је у потпуности прешао под контролу републичких власти, изјавио је војни експерт Андреј Марочко.
„Још на западу и југозападу има окупираних територија – то је углавном у области Кремена у сватовско-кременском делу, где се воде прилично озбиљни сукоби“, рекао је он.
Према његовим речима, након ослобађања Розовке у ЛНР и Песчаног у Харковској области, руске снаге напредовале су на фронту скоро 30 километара.
Офанзива руских снага на овом делу фронта потискује украјинске трупе ка Оскољском вештачком језеру и могло би да доведе до опкољавања Оружаних снага Украјине.
12:30 21.07.2024
Украјински енергетски систем има значајан дефицит струје, због чега је Кијев затражио хитну помоћ од Румуније, Словачке, Пољске и Мађарске, саопштило је Министарство енергетике Украјине на свом телеграм каналу.
Како наводе у ресору, планирано је да се из суседних земаља дневно увози 25.682 мегават-сати електричне енергије.
„Извоза нема, нити се очекује “, навело је министарство.
Министарство енергетике је такође саопштило да је у Дњепропетровској области због техничких проблема искључена техника на енергетском објекту, због чега један број домаћинстава у том подручју нема струје.
„Главни разлог за рестрикције електричне енергије су напади на енергетску инфраструктуру и негативне последице ових напада. Укупно је изгубљено 9 Гигават-сати (од 18 гигават-сати) производних капацитета“, додали су из Министарства.
Од почетка године, руско Министарство одбране је више пута извештавало о групним нападима на украјинске енергетске објекте „као одговор на покушаје Кијева да нанесе штету руским енергетским објектима“.
12:16 21.07.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Руски ПВО системи оборили су украјински хеликоптер Ми-8;
▪ Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони групе „Југ“ 510 војника;
▪Јединице групе Исток, Оружаних снага Русије побољшале су свој тактички положај и поразиле људство и технику 5 бригада Оружаних снага Украјине. Износили су више од 115 војника;
▪Руске оружане снаге уништиле су систем "Хајмарс", складиште муниције Оружаних снага Украјине;
▪Група „Центар“ поразила је пет непријатељских бригада, одбила 7 контранапада, а губици Оружаних снага Украјине износили су око 330 војника;
▪Трупа Дњепар поразила је људство и технику три бригаде Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио преко 80 војника;
▪Борци групе „Север“ поразили су људство и технику четири бригаде територијалне одбране, Оружаних снага Украјине и Националне гарде у Харковској области;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 145 војника у зони одговорности групе Север;+
▪Кијев је изгубио више од 520 војника у зони одговорности групе Запад.
12:09 21.07.2024
Оружане снаге Русије ослободиле су Розовку у ЛНР и Пешчано Нижње у Харковској области, саопштило је руско Министарство одбране.
11:41 21.07.2024
Украјинска војска је почела активно да користи напуштене аеродроме, саопштио је координатор проруског покрета отпор из Николајева Сергеј Лебедев.
„Почели су да користе оне аеродроме који раније нису коришћени“, рекао је он.
Према речима Лебедева, цивилни аеродром у Николајеву сада ради „пуном паром“ – тамо се чују млазни мотори и види се како авиони полећу. Како је истакао, могуће је да се на аеродрому обучавају пилоти Оружаних снага Украјине.
Лебедев је такође додао да су Украјинци почели да поправљају старе напуштене аеродроме са којих се, на пример, често лансирају дронови опремљени млазним моторима. На сваком украјинском аеродрому налазе се један или два авиона – на звук сирена за ваздушни напад они полећу и лете у круг док се аларм не искључи.
У последње време, посебна пажња руске војске усмерена је на украјинске аеродроме и редовно су на мети руских ракета
10:56 21.07.2024
Оборен дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
10:51 21.07.2024
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је у интервјуу италијанском листу Коријере дела сера признао да ће Украјина морати да одржи референдум о миру.
„Зеленски ће вероватно морати да прибегне референдуму, мислим да неће моћи сам да закључи тако болне и важне споразуме, без одобрења народа“, рекао је Кличко.
Према његовом мишљењу, решење за Украјину би било стварање владе националног јединства по узору на Израел након напада Хамаса у октобру прошле године. Али Кличко сумња да ће се Зеленски одрећи дела власти, стечене увођењем ванредног стања.
„Зеленски је концентрисао превише власти у својој канцеларији. Из тога следи да је парламент изгубио сваки значај“, додао је градоначелник Кијева.
По његовом мишљењу, без обзира на то који корак Зеленски предузме, он ризикује да изврши политичко самоубиство.
09:37 21.07.2024
09:12 21.07.2024
Руски ПВО системи оборили су две ракете "атакамс" које су испалиле Оружане снаге Украјине у правцу Крима, написао је на свом Телеграм каналу губернатор Херсонске области Владимир Салдо.
„Руска противваздушна одбрана јутрос је оборила две високопрецизне ракете Атакамс изнад Херсонске области“, написао је шеф региона.
Кијев је покушао да нападне Крим. Фрагменти граната пали су далеко од насељених места. Нико није повређен.
07:09 21.07.2024
Објекти вителне инфраструктуре Украјине су оштећени су у Сумској области, преноси регионална војна управа на Телеграм каналу.
Како наводи администрација, у недељу је „напад изведен на објекте критичне инфраструктуре у региону Шостке“. Хитне службе су тренутно на лицу места.
Није прецизирано о којим објектима је реч.
07:09 21.07.2024
Операција ослобађања Красногоривке, северозападно од Доњецка, скоро је у потпуности завршена, рекао је заменик команданта 5. посебне моторизоване бригаде Јужне групе са кодним знаком Мамај.
„Операција је при крају, град је скоро потпуно ослобођен, остало је само неколико улица, неколико кућа“, рекао је он.
Заменик команданта бригаде је нагласио да присуство великог броја локалног становништва отежава чишћење града.
Раније су снаге безбедности ДНР саопштиле да је група Оружаних снага Украјине у Красногоровки практично опкољена.
07:07 21.07.2024
Руска противваздушна одбрана уништила је три украјинска дрона изнад Белгородске области и пресреле још пет изнад Црног мора, саопштило је руско Министарство одбране.
„Протекле ноћи спречени су покушаји кијевског режима да изврши терористичке нападе беспилотним летелицама на циљеве на територији Руске Федерације. Дежурни системи ПВО пресрели су изнад територије Белгородске области три, а изнад Црног мора пет беспилотних летелица“, наводи се у саопштењу.
Кијев готово свакодневно покушава да беспилотним летелицама нападне циљеве у пограничним и централним регионима Русије. Снаге ПВО успешно то спречавају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала