- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Око литијума ће се водити ратови, неки ће бити успешнији, неки ће да заостају

CC0 / rawpixel.com / U.S. Department of Energy (Source) / пуњење електричног аутомобила
пуњење електричног аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће се око литијума "водити ратови", јер ће неке земље бити много успешније, а неке ће да заостају.
На питање да ли се српске службе безбедности суочавају са претњама и изазовима, јер када се погледа све што се дешава око литијума, може да се закључи да је то један хибридни рат, и да ли је могуће, да Србија ојача службе безбедности, Вучић је рекао да је то тешко питање и да смо ми мали у односу на те велике, те да је много било и сукоба унутар различитих западних служби.
"Тачно је да су Американци радили заједно са Немцима...Али компликовани су односи тамо. Неки су ми у Европи замерили што само са Немцима, неки што смо са овима. Ми објаснимо да је то са Европском унијом. Није једноставно. Није једноставно ни са те стране", рекао је Вучић на ТВ Пинк.
Како је додао, важно је да се сачувају суштински витални интереси и да у нашим службама раде вредни, добри, поуздани људи и контрообавештајно и обавештајно на страном фактору и то колико могу да учине - то учине.
"Али је ово баш много компликовано. Око овога, као што сам рекао, водиће се ратови. У правом смислу те речи, много новца је у игри и неке земље ће постати много успешније, неке земље ће да заостају у међувремену, тако да биће велика мука", рекао је Вучић.
Вучић је изјавио да је потписани Меморандум са ЕУ о критичним сировинама одлична ствар и велика прилика за Србију, али и цео регион.
То је шанса генерације, нагласио је Вучић.
Он је истакао да су поједине земље успеле да се уздигну од најсиромашнијих до најбогатијих заваљујући томе што су њихови лидери доносили праве и одговорне одлуке.
"Важно је да се доносе одлуке у складу са интересима земље, а не партијским и личним. Ово је велика шанса за нашу земљу. Имали смо много пропуштених прилика, немам проблем да кажем", рекао је Вучић.
Напоменуо је да по томе како су медији у региону извештавали о томе што је Србија потписала Меморандум са ЕУ може да се види да је Србија тиме урадила одличну ствар.
"О суштини и о посебним економским последицама није било ни речи. И по томе је било довољно да схватите и разумете колико их је то заболело и колико им то смета. У нормалном региону и нормалном окружењу били би задовољни јер део ствари мора да буде аутсорсован и њихове компаније би могле да раде, да запошљавају људе", рекао је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала