- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Директор тајне службе САД назвала највећим неуспехом пропусте у обезбеђивању Трампа током атентата

© AP Photo / Gene J. PuskarДоналд Трамп после атентата
Доналд Трамп после атентата - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Пропусти у обезбеђивању бившег америчког председика Доналда Трампа приликом атентата у Пенсилванији били су највећи неуспех америчке тајне службе у последњих неколико деценија, изјавила је директор службе Кимберли Читл.

„Дешавања током покушаја убиства на Доналда Трампа 13. јула је најзначајнији неуспех тајне службе у последњих неколико деценија“, рекла је Читл на саслушању у Конгресу.

Она је нагласила да у потпуности преузима на себе одговорност за поступке подређених.
„Мисија тајне службе је да заштити лидере наше нације. Дана 13. јула претрпели смо неуспех“, признала је Читл.
Према њеним речима, пре атентата појавила су се информације о „сумњивом лицу“, али не и о опасности.
„Човек је идентификован као ‘сумњив’... Да је обезбеђење имало информације о претњама, њему (Трампу) не би било дозвољено да изађе на бину“, истакла је она.
Она је додала да је особа која је покушала да убије бившег председника Трампа користила дрон на месту догађаја пре почетка пуцњаве.
„Ове информације нам је дао ФБИ“, рекла је она, одговарајући на питање да ли је Трампов нападач заиста користио дрон. Читл није навела никакве друге детаље.
Одговарајући на тврдње републиканаца да је тајна служба одбила да обезбеди ресурсе за заштиту Трампа, она је казала да је безбедност око њега била појачана уочи пуцњаве.
„Ниво безбедности бившег председника је појачан знатно пре изборне кампање и стално је растао како су се претње развијале“, навела је Читл, додајући да мисија тајне службе није политичка, већ да је то, дословно, питање живота и смрти.
Данашње сведочење означава први круг конгресне истраге о пропустима у вези са атентатом.
На председничког кандидата и бившег америчког председника Доналда Трампа 13. јула је извршен покушај атентата током предизборног митинга у Пенсилванији. Трамп је рањен у ухо, а нападача су убили припадници америчке тајне службе, која је задужена за заштиту највиших званичника државе.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2024
СВЕТ
Објављен снимак покушаја атентата на Трампа
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала