- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Игроказ дубоке државе иза сцене: Повлачење Бајдена због „добробити Америке“ – тотална глупост

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Нити је Бајденово повлачење из председничке трке одраз његове скромности и жртве за амерички народ, нити ће ико, па ни Демократе, хтети да виде Камалу Харис на његовом месту. Камала испуњава све потребне критеријуме воук идеологије да буде изабрана – ем је женско, ем није бела. Ипак, то јој неће помоћи у трци са Трампом, који ће је „прегазити“.
Политички саветник и аналитичар, али и одличан познавалац америчке политичке сцене, некадашњи директор Центра за међународне односе при Рокфорд институту у Илиноису др Срђа Трифковић у читавом вашару званом амерички избори не види ни трунку демократије или слободног избора.
Читава та фарса приређена је за народне масе, док дубока или, како Трифковић воли да каже „перманентна“ држава, вуче конце иза кулиса.
Одлука о Бајденовом повлачењу и замени њега са Камалом Харис нема благе везе ни са каквом демократијом. То је била одлука олигархије у врху демократског националног комитета коју чини групица неизабраних партијских апаратчика. Они се ослањају на анкете јавног мњења и јако су подложни притисцима богатих донатора Демократске странке. Ипак од њихових пара зависи колико ће бити напуњени страначки буџети за ударне огласе против Трампа у кампањи, поготово у њеној завршници у септембру и октобру, рекао је Трифковић за Спутњик.
© AP Photo / Morry GashСтатистика показује да се потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис не сналази у дебатама које иду уживо.
Вице-президент Камала Харрис выступает в Окружном совете Международного союза художников и смежных профессий, США - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Статистика показује да се потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис не сналази у дебатама које иду уживо.
Читав процес деселекције Бајдена био је само пример манипулантског метода рада, објашњава наш саговорник. Модус операнди Демократске странке, каже он, био је прво тај да су свесно тврдили да је Бајден савршено луцидан и да нема никаквих проблема са његовим функционисањем или здрављем, иако је његов ужи круг био свестан тога како ствари реално стоје.
Демократе су недавно предузеле једну врло ризичну операцију звану дебата, која им се дебело осветила. Они су мислили да ће са интензивним припремама које су трајале целих седам дана у Кемп Дејвиду у Мериленду, где се председник са својим тимом инструктора потпуно повукао из јавног живота уочи дебате, успети да победе Трампа у дебати. Видели смо да се то завршило катастрофално.

Камала или Бајден?

Трифковић сматра да су Демократе „потуриле“ Бајдена 2020. године јер су веровали да има највише изгледа да порази Трампа. Он у томе није успео, избори су били покрадени, а елементи дубоке државе тврдили су супротно. Касније су бруталном судском репресијом гонили учесници протеста од 6. јануара 2021, а судски апарат се злоупотребио да би и самог Трампа покушали да онемогуће да поведе нову кампању.
Та прича да се он сада повлачи ради добра нације и да је то неки његов великодушан гест је потпуна глупост. Он је вазда био један корумпирани вашингтонски инсајдер који је прво и пре свега радио и поступао у току читаве своје јавне каријере од преко пола века у сопственом интересу и у интересу своје породице. То се видело и на примеру одбране његовог криминалца сина Хантера Бајдена.
На крају крајева, Трифковић истиче да се не може говорити о томе да ли би Камала Харис била боља или гора од Бајдена, јер Бајден у суштини никада није ни председниковао.
© AP Photo / Gerald HerbertПрипреме за инаугурацију Џоа Бајдена и Камале Харис 2021. године.
Припреме за инаугурацију Џоа Бајдена и Камале Харис - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Припреме за инаугурацију Џоа Бајдена и Камале Харис 2021. године.
Бајден је цео свој досадашњи мандат од скоро четири године функционисао као једна теледиригована мумија која може мање-више без неких огромних киксева да изрецитује оно што му је сервирано на телепромптеру или што му се шапуће на бубицу у уху. Не можемо ни да говоримо да ли је био добар или лош председник, јер он и није председниковао. То је радила једна група људи из сенке, оперативаца Беле куће, Демократске странке, као и елемената онога што се зове дубока држава, а што бих ја радије звао перманентна држава.

Млевено месо

Када је реч о компетенцијама Камале Харис, по реакцијама на друштвеним мрежама и испитивању јавног мењења, чак ни Демократе у њих не верују. Потпредседница Харис предмет је исмевања на интернету, а не штеде је ни најљући антитрамповци.
Мислим да ће од ње Трамп направити млевено месо, исто као и од Бајдена. Њу ће такође пробати тимови да припремају и брифују, али то је безнадежан посао, рекао је Трифковић у разговору за Спутњик.
© AP Photo / Evan VucciИстраживање јавног мњења показује да потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис не ужива поверење ни чланова и симпатизера сопствене Демократске партије.
Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Истраживање јавног мњења показује да потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис не ужива поверење ни чланова и симпатизера сопствене Демократске партије.
Трифковић подсећа да се из њеног „покушаја кампање“ у 2020. години видело да је Камала очајна у дебатама. Другим речима, каже наш саговорник, она је као државни тужилац у држави Калифорнији једино наступала у судским процесима у којима је могла да се ослони на свој тим који је припремао њене наступе, било да је реч о криминалним или грађанским парницама.
Камала Харис је једна интелектуално врло ограничена особа са слабим васпитањем. То што она има завршен правни факултет више је резултат афирмативне акције која фаворизује жене и мањине, односно припаднике небелачких сегмената америчке популације. Из истог разлога је била изабрана и за потпредседничког кандидата. Она ни за живу главу не може да се снађе када се суочава са дебатом уживо, али Бајденови стратези су мислили да, ако се он кандидује против Хилари Клинтон, онда треба да нађе неку жену која ће му бити потпредсднички кандидат. Због тога што је она комбинованог јамајканско-индијског порекла, дошла им је као кец на десет. Добили су политички коректну личност која задовољава и принципе расне заступљености, рекао је Трифковић.
© Tanjug / AP Photo/Evan VucciАмерички председнички кандидат Доналд Трамп пристиже на предизборни скуп у Батлер, Пенсилванију.
Амерички председнички кандидат Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Амерички председнички кандидат Доналд Трамп пристиже на предизборни скуп у Батлер, Пенсилванију.
Она би била само пуко оруђе оперативаца из сенке, истиче он, али неће имати изгледа да победи Трампа. Ово се, наравно, подразумева у случају да избори буду регуларни. Онима који су решени да Трампу не дозволе да буде инаугурисан, наставља Трифковић, преостаје још да покушају судским средствима да га у томе онемогуће, а ако им то не успе – да га убију.
Пошто овај неспособни клинац није успео да обави задатак и ликвидира Трампа, вероватно ће морати да ангажују некога искуснијег и далеко боље припремљеног добровољца, који ће опет моћи да рачуна на неке тобожње пропусте тајне службе који би му омогућили да обави посао, закључио је Трифковић за Спутњик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала