- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Kапетан америчког брода се опрoстио, имају ли Американци одговор за „пирата“ који је на видику

© Tanjug / AP/Andrew HarnikПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Повлачење Џозефа Бајдена из предизборне трке експерти различито тумаче. Једни сматрају да је Бајден на тај начин „спасио част“ и повећао шансе демократа на предстојећим изборима, док други оцењују да је то „закаснела одлука“, која даје предност републиканском кандидату Доналду Трампу.
"Обичним Американацима је сада представљена ситуација на следећи начин - капетан брода се опрашта од вас и жели вам безбедну пловидбу, пред нама су пирати, али ипак, имамо замену. Истина, можда се не сналази баш најбоље, али постоји. И наравно, ово је неочекивана промена за бирачко тело, мада она у принципу није толико неочекивана колико је изненадна. Демократска странка је морала неког да представи и тако су представили алтернативу Џоу Бајдену, а како не би потпуно изгубили, бирајући мање зло, спонзори – велики и мали - одмах су уложили велика средства на Камалу Харис и тако јој дали подршку“, каже руски експерт Григориј Јаригин.
Ко год да буде нови председник Сједињених Држава, након новембарских избора, не треба очекивати заокрете у америчкој спољној политици, а посебно не према Русији, коју Вашингтон, заједно са Кином, види као највећег геополичког непријатеља, којег по сваку цену жели да ослаби. У овоме су сагласни и руски политичари, експерти и говотово целокупна руска јавност.
Милијардер Елон Маск сматра да је Камала Харис „марионета” Александра Сороша, сина америчког финансијера Џорџа Сороша. Бил и Хилари Клинтон су подржали њену кандидатуру, док изјаве Барака Обаме и Ненси Пилоси наговештавају да се може појавити и неки „изузетан кандидат“.
Јаригин оцењује да је почела унутрашња борба унутар Демократске странке, у којој учествују различите елите и различите групе утицаја. Они ће се сада борити да прогурају свог кандидата и тај кандидат ће заправо бити главни, сматра он.
Камала Харис нема исти потенцијал за изборe као Доналд Трамп, она не може да се носи са њим. Сада је интрига ко ће бити тај кандидат“, додаје Јаригин.

За кога би гласали Руси на америчким изборима

Демократе ће одржати конвенцију у Чикагу, највероватније од 19. до 22. августа, а оно што је требало да буде, како су то западни медији назвали, „крунисање Бајдена“ сада постаје отворено такмичење на којем ће бити донета одлука о новом кандидату.

„И тамо се може појавити потпуно нови кандидат, неко кога тренутно не разматрамо као алтернативу Џоу Бајдену или Камали Харис. Мислим да демократе не треба потцењивати. Они имају план и припремили су се за њега. Бајденова одлука да се повуче из трке била је једна од фаза у спровођењу тог плана. Сигуран сам да је дебату договорила Демократска странка како би се Џоу Бајдену дао сигнал да на овим изборима не може да победи као кандидат“, каже Јеригин, истичући да Камала Харис не може да „заустави Трампа“, каже Јаригин.

Истраживања јавног мнења, спроведена у Русији, показују да изборна кампања у Сједињеним Државама привлачи пажњу већине Руса – чак 63 одсто њих прати дешавања с друге стране океана. Када би Руси имали прилику да гласају на америчким изборима, њих 42 одсто би изабрало републиканског кандидата Доналда Трампа, а четири одсто њих би у овом тренутку изабрало бившег демократског кандидата Џоа Бајдена, а 38 одсто уопште не би гласало.
Експерти објашњавају да су симпатије Руса према Трампу веће него према Бајдену, који представља оличење агресивне линије Запада, али истовремено грађани Русије не гаје илузије и не сматрају Трампа „проруским“, нити рачунају на оштар заокрет у политици и отопљавању у билатералним односима са Русијом, ако он победи.

Хоће ли Трамп зауставити сукоб у Украјини

Родион Мирошник, амбасадор при руском Министарству спољних послова задужен за злочине кијевског режима, сматра да у случају Трампове победе на председничким изборима на њега може бити извршен притисак који му неће дозволити да направи значајне промене у политици САД према Украјини. Тема Украјине неће ишчезнути из изборне реторике председничких кандидата, као ни из америчке политике после избора, јер су до сада у то уложене огромне паре.
Мирошник сматра да сукоб у Украјини неће бити решен чак и ако Трамп буде изабран за председника, а сличног је мишљења и руски експерт Михаил Смолин, упркос томе што је Трамп раније најавио да ће решити сукоб у Украјини и пре своје инаугурације ако победи на изборима.
„Чини ми се да не треба много да се надамо да ће Трамп доћи и решити овај проблем и још да ће га решити у нашу корист. Подсетићу да је током претходног Трамповог мандата уведено доста ограничења у односу на нашу земљу. Мислим да се спољна политика САД неће много променити. Друга ствар је што Трамп можда може бити економичнији у трошењу на Украјину“, каже Смолин.
Према његовом мишљењу, чак и ако победи демократски кандидат, Украјина не треба да рачуна на превелику помоћ.
У сваком случају, приоритет Русије остаје остварење циљева специјалне операције, а не резултати избора у САД, саопштио је Кремљ.
Председнички избори у САД су 5. новембра, а победнику предстоји четворогодишњи мандат. Инагурација новог председника је у јануару 2025. године, а до тада дотадашњи председник обавља дужност.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
РУСИЈА
Кремљ о повлачењу Бајдена: Ништа нас не чуди кад је Америка у питању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала