- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шесторо мртвих у масакру у старачком дому у Хрватској, ухапшен пензионисани војни полицајац

© AFP 2023 / DENIS LOVROVICХрватска полиција
Хрватска полиција - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Крешимир Пахоки (51), пензионисани војни полицајац из Доњег Дарувара, сумњичи се да је данас убио шест особа у Дому за старе у Дарувару.
Како преноси хрватски портал Индекс, један мушкарац је ушао у Дом за старије и немоћне особе у Мажуранићевој улици у Дарувару и почео да пуца. Петоро људи је на месту смртно страдало, а више особа је повређено. Накнадно је у болници преминула још једна особа. Убица је након напада побегао, али га је полиција убрзо ухватила.
За убиство се сумњичи Крешимир Пахоки из Доњег Дарувара (51), пензионисани војни полицајац. Фотографију осумњиченог објавили су хрватски медији, уз напомену да га је 1996. године, некада председник Хрватске Фрањо Туђман одликовао Споменицом домовинске захвалности која се додељује хрватским држављанима за часну и узорну службу.
Након убилачког похода пиштољем побегао је, али га је полиција ухапсила у близини једног кафића, пише Индекс и наводи да је убио мајку, штићенике и запослене у Дому.
Наводе да је убица од раније био познат полицији. Како су за локални МојПортал рекли његови познаници, он је пре месец дана бацио познаника на степенице на којима су се налазиле боце. Мушкарац је због тежине повреда возилом Хитне медицинске помоћи превезен у бјеловарску Општу болницу и на крају завршио на абдоминалној хирургији. Наводно му је Пахоки пре тога држао пиштољ у устима.
"Пре је то био ок дечко, био је војни полицајац на служби у Загребу. Али, када је отишао у пензију, алкохол је очито учинио своје", рекао је један Даруварчанин.
Убица је пре покоља дошао у кафић и частио људе пићем, а онда је рекао "идем нешто обавити".
Према сазнањима локалног портала, убица је наводно непосредно пре крвавог похода седео испред дућана у Доњем Дарувару и пио пиво. У једном тренутку дошао је иза ватрогасног дома и замолио домара да њега и још једног пријатеља одвезе до града. Домар му је рекао да не може јер има посла.
Полиција се званично још није огласила о овом масакру, осим да је убрзо ухапшен и да је под њиховим надзором.
Иначе, у Дарувар су током поподнева стигли жупан Бјеловарско-билогорски Марко Марушић како би координирсо премештај преживелих штићеника, а тамо је и главни државни тужилац Иван Турудић.
"Сви смо у шоку, желим да изразим саучешће породицама. Повређени су превезени у болнинцу, надамо се да ће бити добро. Стижу и министри да искоординирамо да преостале кориснике пребацимо у неки други дом", казао је Марушић.
На лицу места је полицијски увиђај, након којег се очекују и конкретније информације о данашњем трагичном догађају у којем је, према још непотврђеним информацијама, пет особа убијено и пет рањено.
Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је саучешће породицама убијених и изразио очекивање да ће надлежни органи утврдити "све околности тог страшног злочина".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала