- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Париз одбио да изда акредитације руским новинарима; Кремљ: Чекамо реакције релевантних организација

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаШтанд новинске агенције "Русија севодња" и павиљон агенције и радија "Спутњик" на IV Источном економском форуму у Владивостоку
Штанд новинске агенције Русија севодња и павиљон агенције и радија Спутњик на IV Источном економском форуму у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Петорици руских новинара руске медијске агенције „РИА Новости Спорт“, која чини међународну медијску групу „Русија севодња“, чији је и Спутњик део, Француска је одбила да изда акредитације за Олимпијске игре у Паризу.
Захтеви за акредитације за петорицу руских новинара, према процедури, утврђеној организационом комитетом, предати су још почетком фебруара. У недељу, 21. јула, сваки од новинара добио је писмо од организационог комитета о одбијању издавања акредитација.
Према правилима Међународног олимпијског комитета (МОК), акредитацију страним новинарима за ОИ издаје релевантан национални олимпијски комитет. Обзиром да је МОК 2023. године искључио и лишио Олимпијски комитет Русије функције националног олимпијског комитета, акредитовање руских новинара се одигравало директно преко организационог комитета ОИ 2024 у Паризу.
Организациони комитет је нагласио да не знају разлоге негативног одговора који су добили од компетентног административног органа поводом издавања акредитација руским новинарима.
У саопштењу, које је приложено уз идентична писма руским новинарима наводи се да је одлуку о одбијању донео такозвани Олимпијски конзулат, формиран од чланова Министарства унутрашњих и спољашњих послова Француске и европских земаља.
„То је једини надлежан орган, који одлучује о захтевима који се тичу Олимпијских и Параолимпијских игара“, истиче организациони комитет.

Кремљ се негативно односи према одлуци Париза

Портпарол Крема Дмитриј Песков, коментаришући ову одлуку, истакао је да се Кремљ негативно односи према ускраћивању акредитација руским новинарима и да чека реакције организација за заштиту људских права.
„Наравно, желели бисмо да видимо реакцију на овакве одлуке релевантних организација за заштиту људских права и организације која је задужена за омогућавање основа и правила слободе медија. Наш став је крајње негативан“, рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање како Кремљ коментарише одлуку Француске.
МОК је допустио руским спортистима да учествују на ОИ, уз поштовање бројних критеријума. У Паризу они могу наступати у неутралном статусу, а њихову усклађеност са неопходним критеријумима процењивала је посебна комисија МОК. На играма ће наступити 15 руских спортиста у пет врста спортова.
Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
РУСИЈА
Захарова о блокади за руске новинаре на ОИ: Поштовање новинарских права за Макрона само празна реч
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала