- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Питање из Српске за Делагацију ЕУ: Да ли сте сигурни да се у Поточарима клањате само цивилима?

Сребреница - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Српске жртве заслужују поштовање, а извињење Делегације ЕУ бошњачким удружењима је доказ немоћи и ако је то правдање израз поштовања затворена су јој сва стратишта српског народа, поручили су из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.
Након што је Делегација ЕУ у БиХ упутила писмо извињења бошњачким удружењима жртава у којем су навели да "најдубље жале због бола који су им проузроковали" посетом гробљу у Братунцу, Граорчева је истакла да је то крајње безобразно додворавање жртвама једне стране која себи даје за право да одређује где ће ко да иде.
"Зашто се правдају јер су отишли да се поклоне српским жртвама? Први пут су стали пред крстом који симболизује наше страдање, мучки убијену децу, жене, старце и војнике који су бранили те цивиле од хорди помахниталих џелата који су убијали све пред собом", рекла је председница Исидора Граорац.
Као представник породица жртава из Републике Српске, Граорчева је истакла да после свега што су показали из Делегације ЕУ никада им више не би дала прилику да дођу на гробље у Братунац.
"Жртве из Подриња, њих 3.267, заслужују пијетет, заслужују поштовање, и ако је ово што сте показали израз тога, онда су вам места свих стратишта српског народа затворена", навела је Граорац.
Она је навела да јој је посебно запарала уши реченица да је недавна посета Братунцу протумачена као "изједначавање злочина".
"Уверавамо вас да нам није била намера да ни по размерама, ни по броју изједначавамо Сребреницу и Подриње. Господо из Европе, злочин је злочин, а небитно је о којем броју се говори, иако се и о томе може полемисати, као и о намерама", рекла је Граорац.
Нагласила је да су се 1992. и 1993. године дешавали масакри у српским селима за које нико није одговарао, те је упитала представнике Делегације ЕУ да ли су сигурни да се у Поточарима клањају само цивилима.
Ако им је била намера да се заиста и од срца поклоне жртвама српског народа, као што су то учинили и бошњачким, Граорац сматра крајње дегутантним да се некоме правдају за своје поступке.
"Као представници Европске уније требало је да то учините много раније, а поготово да то урадите заједно са нама 6. јула, а не после, као да сте се крили, као да сте то радили успут", навела је Граорац и додала да још позивају на разговор представнике ЕУ уколико им је нешто остало нејасно.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала