Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Поповић: Русија је свесна какве притиске Србија трпи

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар без портфеља Ненад Поповић
Министар без портфеља Ненад Поповић - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Русија високо цени чињеницу да смо једина земља у Европи која јој није увела санкције. Кремљ је у потпуности свестан ситуације у којој се Србија налази и какве притиске трпи пре свега због своје одлуке да буде самостална и да води политику у интересу њених грађана.
У том смислу су потпуно бесмислени и лажни наводи о тобожњем незадовољству у Москви позицијом Србије. Још је бесмисленије да председник Путин не жели да разговара са председником Вучићем. Ово је за Новости изјавио министар без портфеља задужен за област међународне економске сарадње и област друштвеног положаја цркве у земљи и иностранству Ненад Поповић.
На питање да ли би Русија данас поступила другачије него 1999. године, он је рекао да би се данашња Русија, на челу са председником Путином, несумњиво поставила другачије према бомбардовању Србије.
„Деведесете године су сложен период када је Русија, после распада СССР, још тражила свој идентитет, пролазила кроз тежак и болан транзициони период, са нејасним националним циљевима и огромним заблудама и илузијама у погледу намера Запада. Путинова Русија, тачно зна шта жели, и кроз обновљену духовну, националну и економску снагу, потпуно је дефинисала националне циљеве. Она је јасно сагледала своје место у свету, али и намере других према њој. Путин, који је истински пријатељ Срба, не би дозволио да уопште дође до разарања и агресије НАТО“, казао је Поповић.
Он је истакао да је то што се сукоб у Украјини сматра „агресијом“, а напад на СРЈ „хуманитарном акцијом“ - класичан пример дуплих стандарда који постоје у светској политици.
„Њих је одувек било, али своју убрзану примену добијају баш од прљаве и ужасне агресије на нашу земљу 1999. године. Тада је практично срушен међународни поредак, јер је једна слободна земља брутално нападнута од стране НАТО пакта, без сагласности Савета безбедности УН. У охолој моћи, мислили су да ће та агресија, којој је циљ био одвајање Косова, бити третирана као јединствен случај, и да ће се тако моћи понашати и у неким наредним ситуацијама када одлуче да нападну неку суверену земљу. Међутим, оваквим бруталним рушењем међународног права, на примеру Србије, створен је преседан. А пошто они не желе да прихвате такво тумачење догађаја из 1999. године, онда је на делу објашњење чињеница са становишта појединих интереса, јер међународно право у пракси више не функционише. Када је у питању њихов интерес, онда њихова агресија није агресија, већ хуманитарна интервенција, а сепаратизам Албанаца који је последица њихове агресије на Србију, није сепаратизам, већ право на самоопредељење“, рекао је министар.

„Републику Српску не могу да сломе“

На питање да ли ће Република Српска успети да се очува у облику који јој је дао Дејтон, он је рекао да је Република Српска створена чврстом и непоколебљивом вољом Српског народа да опстане на том простору, да ту живи слободно и безбедно, са правом да изражава припадност недељивој српској нацији и нашој православној вери и култури. Поручио је да такву снажну народну вољу, да има своју Републику Српску, нико никада не може сломити и подсетио да је значај Републике Српске за читав српски народ посебно дошао до изражаја на Свесрпском сабору у Београду.
„Ако се вратимо у прошлост, сви спољни концепти стварања Југославије, било комунистички, било англосаксонски, почивали су на премиси да јака Југославија није могућа без слабе Србије. Та два концепта, уједињена током комунистичког периода, довела су Србију на руб пропасти. Када је донета одлука од стране оних који су такву Југославију створили да је њена улога завршена и да треба да се разбије, логично је било да они који нису желели да виде јаку Србију унутар Југославије, не желе да виде јаку Србију ни изван ње“, рекао је Ненад Поповић одговарајући на питање - како оцењује да се после три деценије после ратова на простору бивше Југославије и даље користи мантра да су Срби лоши момци.
Он је указао да је наратив о српском хегемонизму, кривици за рат, и опасности за мир на Балкану креиран почетком деведесетих година, да је већ постојао у прошлости и указао да траје и да ће трајати.
„Јер, Србија је најстарија и најслободарскија држава региона, са хиљадугодишњом државотворношћу, националном свешћу и снажном вољом за независношћу. То је политика наших предака коју данас посвећено и храбро наставља председник Вучић“, рекао је Поповић.
Он је поручио да остале новостворене државе и нације на овом простору увек биле само оруђе и у функцији интереса оних страних сила које су вековима желеле слабу Србију.
„Онолико, колико је некада, коштала слободарска политика наше претке у сложеним светским приликама, толико ова љубав за слободну и независну Србију кошта и нашу генерацију Срба. Ми смо се на почетку кризе у Украјини поставили крајње принципијелно, кроз одлуке нашег Савета за националну безбедност. Једна страна у том сукобу - Запад, не жели да толерише на европском простору, који сматра својим, ни једну земљу која би по овом питању имала свој независан став, и водила политику у складу са својим националним интересима. Међутим, ми не бисмо били више Срби, нити би данас ова Србија била Србија коју су стварали Немања, Стефан, Свети Сава, Карађорђе и Милош уколико не би мислила својом српском главом, и уколико би јој други диктирали који су то српски интереси и ко су српски савезници и пријатељи“, рекао је Ненад Поповић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала