- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сијарто: Мађарска блокирала предлог да се састанак шефова дипломатија ЕУ одржи у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Мађарска је против преношења неформалног састанка министара спољних послова Европске уније у Украјину и сматра то погрешним, изјавио је министар спољних послова земље Петер Сијарто као одговор на предлог који је изнела Пољска на седници шефова дипломатије ЕУ да се неформалан састанак спољнополитичких ресора ЕУ уместо у Будимпешти одржи у Украјини.
„Било је оних који су мислили да се ће страшно осветити Мађарској и предложили су да се састанак министара спољних послова одржи у Украјини. За сазив седнице шефова дипломатија ЕУ потребна је једногласна сагласност. Рекао сам да независно од тога што је Мађарска један од кандидата, ми нисмо сагласни са тим и уопште не сматрамо исправним да се седница одржава ван граница ЕУ“, истакао је Сијарто за ТВ М1.
Дипломата је нагласио да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ раније предложио да се неформалан састанак не одржи у Будимпешти због посета мађарског премијера Виктора Орбана Русији и Кини, већ у Бриселу.
Сијарто је такво понашање назвао „детињастим“.
Према његовим речима Мађарској „није много битно“ хоће ли се састанак одржати у Будимпешти.
Сијарто је такође истакао да на седници шефова дипломатија ЕУ није изнет ниједан доказ да је мађарски премијер Виктор Орбан, наводно, злоупотребио председавање у ЕУ и поступао у њено име, приликом посета Москви и Пекингу у оквиру мировне иницијативе о Украјини.
Истовремено, министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски потврдио је новинарима у Бриселу да је Пољска предложила да се седница савета ЕУ за спољне послове одржи у Украјини, али да је Мађарска блокирала такву одлуку.
Према његовим речима, он је желео да се састанак одржи у Западној Украјини, на пример у Лавову.

Мађарска и Словачка обратиле се ЕК због обуставе Кијева транзита руске нафте преко Украјине

Поред тога, мађарски министар је објавио да су Будимпешта и Братислава су затражиле консултације са Кијевом уз посредништво Европске комисије (ЕК) због тога што је Украјина обуставила транспорт руске нафте.
„Разговарао сам са министром спољних послова Украјине. Према његовим речима, они нису забранили транспорт нафте, али то није истина. ЕК има три дана да испуни наш захтев, након тога ћемо предмет предати суду“, преноси Сијартову изјаву агенција „Ројтерс“.
Сијарто је мађарским новинарима за ТВ М1 рекао да обустава транзита нафте из Русије у земље Европске уније преко Украјине представља кршење споразума Кијева и ЕУ о удруживању са унијом.
„Конкретно, ради се о тачки према којој Украјина не може да нарушава испоруке енергената у земље ЕУ преко њене територије“, нагласио је званичник.
Мађарски министар је додао да су испоруке нафте компаније „Лукоил“ обустављене већ неколико недеља.
Претходно, словачки председник Петер Пелегрини изјавио је да се Словачка неће придружити бојкоту председавања Мађарске у Европској унији након посета мађарског премијера Виктора Орбана Москви и Пекингу, јер сматра да независна земља не треба да буде кажњена због тежње ка дијалогу.
Раније је словачки премијер Роберт Фицо изјавио да се представници Словачке у органима ЕУ неће сагласити са кажњавањем Будимпеште због Орбанових посета Москви и Пекингу.
Претходно, посланици Европског парламента захтевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист „Политико“, позивајући се на писмо 63 посланика шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савета Шарлу Мишелу и председнику Европског парламента Роберти Метсоли.
Орбан је раније посетио Украјину, Русију и Кину. Посета Москви и састанак са председником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала