- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почетак производње електричног аутомобила у Крагујевцу: Представљен „фијат панда“, Вучић се провозао

© Tanjug / Раде Прелићфијат гранде панда
фијат гранде панда - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Домаћим и страним медијима први пут је данас у Крагујевцу представљен изглед новог моделa „Стелантиса“ који ће се производити у фабрици у том граду – „фијат гранде панда“.
„Фијат гранде панда“ је званично представљен у Торину 11. јула ове године, а у фабрици у Крагујевцу данас почиње пробна производња.
Свечаном почетку производње поред председника Србије Александра Вучића и чланова Владе, присуствовали су и највиши представници „Стелантиса“, као и извршни директор компаније Карлос Тавареш.
© Tanjug / Раде ПрелићВучић у Крагујевцу са представницима "Стелантиса"
Вучић у Крагујевцу - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Вучић у Крагујевцу са представницима "Стелантиса"
Вучић се пре свечаног почетка рада производних линија провозао „фијат гранде пандом“.
Дочекали су га Тавареш и представници компаније који су му показали нови модел електричног возила, а за које је Вучић рекао да очекује да ће бити веома успешан.
Вучић је Таварешу пренео да је ово за Србију велики дан, на шта му је Тавареш узвратио да је и за ту компанију овај пројекат јако важан.
„Ми оно што обећамо, испунимо на време“, рекао је Вучић.
© Tanjug / Раде Прелићфијат гранде панда
фијат гранде панда - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
фијат гранде панда
Он је упутио Тавареша у план државе да кроз подстицаје и субвенције, омогући грађанима да лакше приуште себи нови аутомобил.
Велики број медија први пут је био у прилици да фотографише и сними нови модел „фијат гранде панда“.

Вучић: Велики дан за нас и нашу земљу

Вучић је на свечаности поводом представљања нових производних линија за производњу електричних возила у модернизованој фабрици у Крагујевцу, којом је означен почетак пробне производње новог модела "фијат гранде панда", да је то велики дан за нашу земљу, јер та фабрика симболизује заједнички успех наше земљле са компанијом Стелантис и борбу за убрзани напредак.
"Данас је велики дан за нас и нашу земљу и желео сам да прочитам добар говор, али ме Тавареш натерао да покушам да кажем шта осећам и у вези са овом фабриком и нашом земљом. Ово што сам чуо од Силвије и Карлоса је било нешто најбоље што сам могао у претходним годинама да чујем, јер је више говорило о будућости него што сам могао да чујем у свету од политичара", рекао је Вучић.
Каже да су присутни могли да чују људе који су показали жељу и страст за борбом за успех своје компаније и убрзани напредак, разумевајући да и себе морају да мењају да би могли да побеђују.
Вучић је рекао да смо ми Срби најбољи пример да кад нас питају кажемо да бисмо волели да видимо промене, али само да себе не променимо.
"Све друге бисмо променили, само не бисмо себе. Овде сам срећан, јер видим да смо сви заједно успели", рекао је Вучић.
Подсетио је да су претходних година вођени штрајкови и тешки разговори са радницима у фабрици у Крагујевцу.
"Али сам знао да, покушавајући да подигнем њихову веру у Фијат и Стелантис, тако подижем и њихову веру у будућост и просперитет наше земље", рекао је Вучић.
Он је рекао да се Србија данас, када се представља нови аутомобил који ће се производити у Крагујевцу, већ припрема за неки следећи модел аутомобила.
"Ако не будемо успешни у овоме, ако не будемо направили и добру цену, ако не будемо урадили све што је потребно да овај електрични аутомобил, ова лепотица Фијатова, направи успех на тржишту, нећемо имати следећу прилику. А хоћемо да дође и дете "гранде фиата", и унуче "гранде фиата", и праунуче, хоћемо још много година и деценија да имамо аутомобил овде у Крагујевцу", рекао је Вучић.
Напоменуо је да је данас, док је обилазио фабрику, приметио да сви радници имају осмех на лицу.
"Зато што и они знају да имају сигуран посао, уколико су вредни и марљиви, и знају да то је потребно да траје деценијама, а не годинама. И да ту виде своју будућност. И нема без тешког рада ни пристојне плате, нити може да се живи без тешког рада. То себи морамо да утувимо у главу уколико хоћемо себе да мењамо. И данас је та наша битка за неки следећи гранде Фијат већ кренула", рекао је Вучић.
Указао је да локалне самоуправе у Србији сад могу и треба да купе аутомобил произведен у нашој земљи, уместо да купују из иностранства.
"Немојте узимати од других, узмите домаћи и узмите оно што је направљено у Крагујевцу, узмите оно што је у Србији направљено, то важи и за Владу Србије и за све друге. Зато што тиме помажете напредак индустрије наше. Зато што тиме помажемо да овде људи могу да добију посао. Овде ће за годину дана да ради две хиљаде Крагујевчана. Две хиљаде породица ће да зависи од ове фабрике. Седам хиљада људи ће да зависи од ове фабрике", рекао је Вучић.
Он је додао да је "гранде панда" леп, породични градски аутомобил идеалан и за жене и за мушкарце.
"Био сам у Јапану пре 13 година. И водили су ме у фабрику Тојота недалеко од Нагоје. Онда сам шетао по Нагоји, а више од 90 одсто возила које сам видео су била Тојотина возила, зато што је сваки становник Нагоје желео да подржи своју фабрику", рекао је Вучић и додао да је то видео и у другим градовима Јапана.
Председник је оценио да Србија касни када је у питању постављање електричних станица за аутомобиле.
"Бићемо ми бржи од ових око нас, али то није мера за нас. Каснимо у постављању електричних станица пуњача. Сад се ми хвалимо што ћемо да имамо 116 станица до краја године. Треба да имамо 5.116. Толико нам је потребно. Да их на сваком месту видимо, а не да их ми тражимо, јер за пет година у Европи неће бити других већ само електричних аутомобила", рекао је Вучић.
Он је нагласио да Србија и грађани Србије морају да иду напред у будућност, у сусрет променама.
"Ово је за нас огромна прилика. Ми смо једини овде у региону Западног Балкана који имамо фабрику електричних аутомобила", рекао је Вучић.
Вучић се захвалио Стелантису због тога што је баш Србију одабрала за производњу електричног модела Фијата.
"Хоћу да ви радници то знате. Србија је дала 48 милиона евра субвенција. Да бисмо имали фабрику у Крагујевцу, да бисте и ви могли да будете запослени и да бисмо могли да напредујемо, да наш бруто домаћи производ напредује", рекао је Вучић и поручио радницима да не брину за своја радна места.
Вучић је рекао да жели да разговара са компанијом Стелантис око инсталације станица за пуњење електричних аутомобила широм Србије.
Он је поручио директорки глобалног корпоративног планирања компаније "Стелантис" Силвији Вернети да ће колико сутра Србија започети преговоре по том питању.
Извршни директор Стелантиса Карлос Таварес изјавио је данас за Тањуг, након предлога председника Србије Александра Вучића да се успостави сарадња са Стелантисом у вези са организовањем Експо изложбе у Београду 2027. године, да су заинтересовани и да ће о томе разговарати са Владом Србије.
Поводом почетка производње електричног аутомобила у Крагујевцу је приређен и велики ватромет.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала