- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ускоро нови систем граничне контроле у ЕУ

© Sputnik / Sputnik / Гранични прелазГранични прелаз Евзони
Гранични прелаз Евзони - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер изјавио је да се очекује да ће нови систем граничне контроле у ЕУ бити уведен у периоду од октобра до новембра, што ће, како је оценио, значајно побољшати унутрашњу безбедност и помоћи у борби против тероризма.
Пинтер је то рекао на конференцији за новинаре након неформалног састанка министара унутрашњих послова ЕУ у Будимпешти, говорећи о пакету инероперабилности ЕУ који има за циљ повезивање великих ИТ система у области граничне контроле и азила, преноси МТИ.
Раније ове године белгијска министарка унутрашњих послова Анелиес Верлинден рекла је да ће на јесен бити покренут систем за улазак и излазак из ЕУ, који ће бити аутоматизовани ИТ систем за регистровање држављана земаља изван ЕУ, који путују ради краћег боравка.
Овај систем требало би да региструје информације о уласку, изласку и одбијању уласка држављанима земаља које нису чланице ЕУ, а прелазе спољне границе Шенген зоне.
Пинтер је рекао да су министри током неформалног састанка у Будимпешти разговарали о безбедности блока, повезујући велике ИТ системе и спољне димензије миграција.
Указао је да је разговарано о "будућности подручја заснованој на слободи, безбедности и промоцији добра" и да су размотрени задаци за наредних пет година, који се односе на унутрашње послове.
Он је истакао да су министри идентификовали недостатке који су довели до тога да је безбедност ЕУ постала рањива.
Како је навео, званичници су се сагласили да се безбедност ЕУ не може гарантовати без сарадње и да блок треба брже да одговори на изазове.
Они су се, додао је, сагласили и око потребе оснивања централног економског фонда у интересу обављања неопходних задатака.
На састанку је било речи и о спољној димензији миграција, навео је Пинтер и додао да су се учесници сагласили да је немогуће остварити значајан напредак без сарадње са трећим земљама.
Он је рекао да су такође разговарали о потреби за развојем институционалног система за репатријацију оних који не испуњавају услове за азил, као и за убрзање репатријације и њихово повећање ефикасности.
"Али то је могуће само кроз сарадњу", рекао је Пинтер и додао да је за то потребно и оснивање заједничког економског фонда.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала