- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Зона СВО - Sputnik Србија

УЖИВО У украјинском гранатирању ДНР погинула једна особа; „Искандер“ уништио „хајмарс“

Пратите нас
Снаге ПВО обориле су током ноћи 75 украјинских дронова изнад руске територије, саопштило је Министарство одбране.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:21 22.07.2024
22:21 22.07.2024
Украјински војници гађају из хаубице цезар - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2024
СВЕТ
Борељ: Прва транша помоћи Кијеву од замрзнуте руске имовине ─ у августу
20:48 22.07.2024
20:11 22.07.2024
Једна особа је погинула, а шесторо је рањено у украјинском гранатирању ДНР, саопштио је лидер републике Денис Пушилин.
У гранатирању је оштећено 11 стамбених зграда у Доњецку и Горловки, две образовне установе у Доњецку и гасовод у Горловки.
„До овог тренутка украјинске оружане формације извеле су више од 20 оружаних напада, а испаљено је око 50 јединица муниције. Коришћена је ракетна артиљерија ‘хајмарс’, топовска артиљерија калибра 155 милиметара, укључујући касетну муницију, и јуришни дронови“, прецизирао је Пушилин.
16:34 22.07.2024
Словачки министар спољних послова Јурај Бланар потврдио је да је та земља заједно са Мађарском апеловала на Европску комисију, јер је Украјина прекинула транзит нафте из Русије.
„Мере које је Украјина увела у вези са заустављањем транзита руске нафте компаније ‘Лукоил’, која се испоручује у Словачку и Мађарску, сматрамо кршењем Споразума о придруживању закљученог између Европске уније и Украјине. Заједно са мађарским министром спољних послова данас смо у вези са тим упутили хитан позив на деловање Европској комисији“, написао је Бланар на друштвеним мрежама.
15:19 22.07.2024
Будимпешта и Братислава су затражиле консултације са Кијевом уз посредништво Европске комисије (ЕК) због тога што је Украјина обуставила транспорт руске нафте, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто у Бриселу.
„Разговарао сам са министром спољних послова Украјине. Према његовим речима, они нису забранили транспорт нафте, али то није истина. ЕК има три дана да испуни наш захтев, након тога ћемо предмет предати суду“, преноси Сијартову изјаву агенција „Ројтерс“.
Сијарто је мађарским новинарима за ТВ М1 рекао да обустава транзита нафте из Русије у земље Европске уније преко Украјине представља кршење споразума Кијева и ЕУ о удруживању са унијом.
„Конкретно, ради се о тачки према којој Украјина не може да нарушава испоруке енергената у земље ЕУ преко њене територије“, нагласио је званичник.
Мађарски министар је додао да су испоруке нафте компаније „Лукоил“ обустављене већ неколико недеља.
14:23 22.07.2024
13:33 22.07.2024
Руска војска спречила је ротацију припадника Оружаних снага Украјине ка Волчанску, рекао је за Спутњик координатор проруског поикрета отпор у Николајеву Сергеј Лебедев.
„Ракетним ударом (на Харков ) спречена је ротација Бандериних трупа према Волчанску. Према речима наших агената, техника, муниција и људство су се баш тада укрцавали“, рекао је он.
12:33 22.07.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 620 војника и два оклопна транспортера у зони одговорности руске групе „Југ“;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 520 војника и тенк Леопард у зони групе „Запад“;
▪Руска ПВО оборила је 163 украјинска дрона;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 335 војника у зони одговорности групе „Центар“;
▪Група Дњепар је извела напад на три украјинске бригаде, Оружане снаге Украјине изгубиле су преко 115 војника;
▪Група Исток је побољшала свој тактички положај;
▪Група Север је погодила четири непријатељске бригаде, изгубивши око 270 војника.
12:03 22.07.2024
Кремљ очекује конкретне кораке од Украјине, ако је Кијев заиста спреман да води дијалог о миру, изјавио је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.
"Треба сачекати неке конкретне акције, ако их буде било“, рекао је Песков, коментаришући изјаву украјинског председника Владимира Зеленског, који је изјавио да постоји могућност преговора са Русијом.
„Ово је, наравно, боље од изјава да су искључени било какви контакти са руском страном и са шефом руске државе. Наравно, много је бољи разговор у овом или оном тону о дијалогу од разговора да намеравају да се боре до последњег Украјинца“, рекао је Песков.
11:10 22.07.2024
Руске трупе свакодневно напредују у Красногоровки, рекао је шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин телевизији "Русија 24".
„Ако говоримо о Красногоривки, то је следеће релативно велико насеље после Авдејевке, чије ослобођење чекамо. Тамо се борбе и даље воде, непријатељ и даље пружа отпор. Али, свакодневно се ослобађају нове улице, нове куће и непријатељ се потискује са територије насеља“, рекао је челник региона.
11:05 22.07.2024
Борбе у Украјини ће се окончати брже ако Доналд Трамп победи на америчким председничким изборима, изјавио је грузијски премијер Иракли Кобахидзе.
„Ми, наравно, не можемо да се мешамо у било чије изборе, једино што се може рећи је да ће се, ако Трамп победи, рат у Украјини брже завршити и ситуација у региону ће се смирити, што ће опет промените однос према Грузији. Ако у региону буде мира, промениће се и однос према Грузији“, рекао је Кобахидзе новинарима.
10:36 22.07.2024
07:21 22.07.2024
Војска је успешно одбила напад беспилотних летелица изнад северног дела Астраханске области, написао је на свом Телеграм каналу губернатор региона Игор Бабушкин.
Како је саопштило Министарство одбране Русије, оборено је пет дронова.
07:08 22.07.2024
„Дежурни ПВО системи пресрели су и уништили 47 беспилотних летелица изнад Ростовске, једну изнад Белгородске, једну изнад Вороњешке, једну изнад Смоленске области и осам изнад Краснодарског краја, као и 17 беспилотних летелица изнад вода Црног и Азовског мора“, наводи се у саопштењу.
Како је саопштило Министарство за ванредне ситуације Краснодарске територије, инфраструктура рафинерије нафте у Туапсеу је оштећена услед пада фрагмената беспилотних летелица. Специјалисти су локализовали и ликвидирали пожар. Према прелиминарним информацијама, повређених није било.
Кијев готово свакодневно покушава да беспилотним летелицама нападне циљеве у пограничним и централним регионима Русије. Снаге ПВО успешно пресрећу непријатељске летелице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала