- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници у зони СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев и Запад добро ће запамтити протеклу недељу, само у Полтави 500 погинулих и рањених

Пратите нас
Руске снаге одбиле четири напада Украјинаца у Курској области. Нарушена ваздушна граница Белорусије – ПВО системи успешно оборили све мете. Главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски изјавио је да војници послати на фронт немају одговарајућу обуку. Руски лидер Владимир Путин узпозорио – украјински фронт пред пуцањем.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:33 06.09.2024
Европска унија ће издвојити за Француску 300 милиона евра из замрзнутих руских актива за потребе испорука оружја Кијеву, саопштило је француско Министарство одбране.
19:33 06.09.2024
Кијев и његови западни „пријатељи“ запамтиће протеклу недељу не само по губицима на доњецком правцу, већ и по резултатима напада на војне објекте, изјавио је високо рангирани војни извор.
У ракетном нападу „искандера-М“ 28. августа на теретни брод са кога су се искрцавали наоружање и муниција за Оружане снаге Украјине на подручју насеља Бурлачја Балка, ликвидирано је 20 страних плаћеника, 12 беспилотних чамаца и део резерви муниције, док је још 38 беспилотних чамаца оштећено.
Другог септембра је приликом напада „искандера-М“ на привремени пункт страних плаћеника, који се налази поред зграде хотела у граду Запорожју ликвидирано готово 50 војника Оружаних снага Украјине, укључујући 19 плаћеника из Британије, док је 20 милитаната рањено.
Групни ракетни напад изведен је 3. септембра „искандером-М“ на здружени центар за обуку и тренинг Оружаних снага Украјине у Полтави. Погинуло је и рањено око 500 украјинских војника и западних инструктора.
Дан касније приликом напада „искандером-М“ уништен погон готових производа фабрике за производњу муниције у насељу Новомосковск. Истог дана услед комбинованог ракетног напада на привремени пункт страних плаћеника у Кривом Рогу, противник је изгубио више од 250 бораца. Међу њима око 70 француских и румунских ПВО оператера, као и стручњака за производњу дронова.
У ракетном нападу „искандера-М“ на привремени пункт страних плаћеника у Константиновки ликвидирано је око 50 француских бораца.
Четвртог септембра у нападу „искандера-М“ на складиште и припремну локацију за беспилотне чамце Оружаних снага Украјине у Одеси уништено је 20 беспилотних пловила.
Од 28. августа до 5. септембра укупно је уништено 48 украјинских беспилотних чамаца, укључујући и оне у мору.
Извор је такође нагласио да ће овакви високопрецизни напади на локације војника Оружаних снага Украјине и плаћеника, као и на војне објекте, сада постати редовни.
19:00 06.09.2024
Министар одбране Шпаније Маргарита Роблес саопштила је да је Украјини испоручена батерија система "хок".
На сајту шпанске владе објављено је саопштење.
18:58 06.09.2024
Украјинско руководство наводно намерава да смени главнокомандујућег украјинске војске Александра Сирског због краха операције у Курској области, изјавио је бивши украјински министар унутрашњих послова Јуриј Луценко.
„Сирски ће свакако одговарати, смениће га“, рекао је Луценко.
Луценко је навео да је Владимир Зеленски у августу имао избор: или да крене у преговоре с Русијом или да крене у авантуру на руској територији.
„Наравно, наш шоумен је уочи Дана независности изабрао ово друго. Шта ће бити даље тиме се он никада није бавио“, рекао је бивши министар.
17:02 06.09.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
16:42 06.09.2024
Украјинска влада предлаже да се странцима дозволи да постану официри Оружаних снага Украјине и да буду агенти војне обавештајне службе, саопштио је представник владе у Ради Тарас Мељничук.
Он је написао на Телеграму да је влада одобрила нацрт закона којим се предлажу измене Закона о војној обавези, које предвиђају могућност да се официрски састав украјинске војске, Националне гарде попуњава и лицима које немају држављанство.
Сличне измене предвиђене су и за Закон о обавештајној служби, што би омогућило да се у војну обавештајну службу Министарства одбране примају странци или лица без украјинског држављанства, што је тренутно забрањено.
16:31 06.09.2024
Вашингтонска администрација издвојила је нови пакет војне помоћи за Украјину у вредности од 250 милиона долара.
Како се наводи у саопштењу Пентагона, пакет обухвата различите врсте муниције: ракете RIM-7, муниција за системе "хајмарс", артиљеријску муницију калибра 155 и 105 милиметара, ракетне системе "стингер", противтенковске ракетне системе AT-4, "тоу" и "џевелин".
15:28 06.09.2024
Најважније из недељног брифинга Министарства одбране Русије:
Група снага руске војске „Центар“ ослободила је Кирово, Птичје, Скучно, Карловку, Заветно и Журавку у ДНР;
Руској војсци предао се 41 украјински војник;
Кијев је у зони специјалне операције изгубио око 16.215 војника;
Група снага „Исток“ Оружаних снага Русије ослободила је Пречистовку у ДНР и заузела повољније линије;
Украјинске снаге изгубиле су готово 860 војника у зони одговорности групе снага „Исток“;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 3.500 војника и три тенка у зони одговорности Западне групе руских снага;
Украјинске снаге изгубиле су око 485 војника у зони одговорности групе снага „Дњепар“;
Руске снаге су од почетка специјалне војне операције уништиле више од 640 авиона украјинске војске;
Руске снаге извеле су 17 групних напада, укључујући суперсоничним ракетама „кинџал“ на енергетске и индустријске објекте Украјине;
Снаге Црноморске флоте уништиле су 11 беспилотних чамаца;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 4.725 војника и два тенка у зони одговорности Јужне групе снага руске војске;
Оружане снаге Русије обориле су авион МиГ-29 Оружаних снага Украјине, пресреле 7 ракета „атакамс“, као и 367 украјинских дронова;
Оружане снаге Украјине погодиле су у Полтави 179. центар за обуку и тренинг, где су страни инструктори обучавали оператере за радиоелектронску борбу за нападе на Русију,Украјинске снаге изгубиле су у зони одговорности групе снага „Север“ готово 3.280 војника.
14:39 06.09.2024
Руска војска заузела је место Журавка у Доњецкој Народној Републици, саопштило је руско Министарство одбране.
13:38 06.09.2024
Немачка планира да, у сарадњи са Данском и Холандијом, испоручи Украјини још 77 тенкова „леопард" 1А5 и жели то да уради што је пре могуће, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус.
13:22 06.09.2024
Извештај Министарства одбране Русије о Курској области:
Руске снаге нанеле су пораз украјинској војсци у подручју 14 насељених места у Курској области.
У току протеклог дана у пограничним деловима Курске области ликвидирано је до 300 украјинских војника и 12 јединица оклопне технике, укључујући два оклопна транспортера и 10 борбених оклопних возила, као и два артиљеријска оруђа, станицу за електронско ратовање и 14 возила.
Снаге групе „Север“ у току протеклог дана одбиле су два напада украјинске војске у правцу места Матвејевка и Ољговка и спречиле су покушај напада у правцу три насељена места у пограничном подручју Курске области. Украјинске снаге су изгубиле до 30 људи.
Авијација и ракетне снаге Оружаних снага Русије извеле су нападе на резерве 11 бригада Оружаних снага Украјине у 15 округа Сумске области.
Руске снаге су до сада у Курској области ликвидирале преко 10.400 украјинских војника.
11:23 06.09.2024
11:15 06.09.2024
Велика Британија ће послати Украјини 650 вишенаменских ракета „мартлет“ за подршку ПВО према уговору вредном око 213 милиона долара, саопштило је британско Министарство одбране.
Прва партија ракета би требало да буде испоручена Кијеву до краја ове године.
11:14 06.09.2024
У Павлограду у Дњепропетровској области одјекнуле су експлозије у фабрици дронова и у подручју аеродрома, саопштио је координатор проруског покрета отпора Сергеј Лебедјев.
Како је објаснио, са тог аеродрома лансирају ударне дронове, а у оближњим зградама опремљена су складишта и просторије одакле се управља беспилотним летелицама.
11:10 06.09.2024
Украјински дезертери покушали су да побегну у Белорусију преко минског поља, саопштила је Гранична служба Украјине на Телеграму.
„Група мушкараца планирала је да илегално пређе државну границу са Белорусијом преко минираног подручја“, наводи се у саопштењу.
Судећи по приложеном снимку, граничари су привели пет особа.
11:08 06.09.2024
09:24 06.09.2024
Руска војска извела је напад на предграђе Харкова где су били стационирани страни плаћеници и војна техника, саопштио је координатор Николајевског покрета отпора Сергеј Лебедјев.
Напад је извршен у 7.45 по локалном времену у неколико таласа, након чега се на ту локацију упутио велики број ауомобила хитне помоћи, додао је он.
„Јуче смо сазнали да је у Љуботин стигао велики број страних плаћеника и војне технике. Према речима сугарађана, украјинска војска је блокирала саобраћај и пропуштали су само војну технику. План је био да одатле пребаце људство и технику у правцу Волчанска и Шебекина. По свему судећи биће проблема“, истакао је Лебедјев.
07:43 06.09.2024
Руске артиљеријске јединице су уз помоћ хаубица „мста-Б“ ликвидирале украјинску пешадију на десној обали реке Дњепар који су покушавали да се сакрију од напада, саопштило је руско Министарство одбране.
Њихово кретање уочено је уз помоћ извиђачких дронова, након чега је изведена паљба и све мете су ликвидиране, наводи се у саопштењу.
07:42 06.09.2024
Руска авијација извела је напад авионима Су-34 по положајима украјинских војника и технике у пограничној Курској регији, саопштило је Министарство одбране Русије.
Такође, авијација је извела нападе и на терминал за складиштење контејнера у близини Лавова где се довози војна техника и муниција из Пољске за потребе украјинске војске.
Напад је изведен у три сата после поноћи, у питању је место Малехов.
07:42 06.09.2024
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала