- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Разбуктава се сукоб на Светој Гори: Есфигмен оптужују да обучава руске специјалце - спрема се напад

CC BY-SA 4.0 / / Манастир Есфигмен
Манастир Есфигмен - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
На Светој Гори се поново разбуктава сукоб око манастира Есфигмен у којем обитава 118 монаха. Полиција се спрема да упадне у манастир, преноси Pronews.
Полицијски службеници Кариона послали су 16. јула писмо Светом киноту (влади) Свете Горе, тражећи дозволу да изведу велику операцију исељења монаха на захтев судског извршитеља. У ту сврху, полиција намерава да користи специјалну технику.
Сукоб између манастира Есфигмен и Цариградске патријаршије почео је 1972. године, када су монаси заузели оштар став према Цариграду, прекинувши све контакте са њим. Они су тада осудили сусрете фанариота са представницима Римокатоличке цркве.
Још 2002. године стара братија манастира стављена је ван закона и до данас, у грчком правосудном систему, монаси манастира Есфигмен се називају „зилотима“ и од њих се тражи да напусте манастир.
У Кареји живи неколико монаха, које Атонци зову „Нови Есфигмен“. Државни органи их признају, док монасима који протестују против поступака Цариградске патријаршије одузимају права и привилегије.
Игуман Есфигмена, архимандрит Методије, изјавио је да ће монаси бранити манастир до краја.

„Спремни смо да бранимо манастир до смрти, ово је наша духовна Отаџбина. Овде смо се духовно родили и овде ћемо умрети", истакао је старац.

„Прогоне нас као прве хришћане. Не непријатељи, већ сам патријарх, који треба да нам буде отац", додао је архимандрит.
Како је истакао, братију оптужују да не поштују закон, за раскол, али и за потпуно апсурдне ствари - да обучавају руске специјалце!
Методије је критиковао патријарха Вартоломеја што се моли заједно са католицима, јеретицима, протестантима и нерелигиозним људима. Он је навео да патријарх Вартоломеј тврди да све религије имају део истине.
„Али ово није ништа друго до лаж. Од Отаца смо научили да је једина истина Православље и да се само тамо можемо спасти“, закључио је архимандрит Методије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала