- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Стратегијом до енергетске независности | Енергија Спутњика

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Соларни панели
Соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
Стратегија развоја енергетике Републике Србије до 2040. године са пројекцијама до 2050. пише се већ три године, у време када је не само Европа већ цео свет суочен са енергетском кризом и поскупљењем енергената, што све отежава енергетску транзицију ка зеленом одрживом развоју.
Баш због тога енергетска безбедност – обезбеђивање довољних количина енергије и енергената за функционисање привреде и друштва уопште кљчни је аспект Стратегије. Да би се то постигло неопходно је ефикасно спровођење енергетске транзиције: напуштање фосилних горива, као основног извора и прелазак на обновљиве изворе енергије (ОИЕ). Све то захтева свеобухватни преображај економије и друштва, како би се смањио утицај енергетског сектора на природу и животну средину.
Да би се постигло да енергетски сектор у највећој могућој мери буде угљенично неутралан 2050. године највеће измене су предвиђене у електроенергетици, све са улагањима од око 17 милијарди евра. Тако ће се постићи сигурно снабдевање електричном енергијом домаћег тржишта, континуирано смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште.
Др Дејан Ивезић, саговорник у данашњој емисији „Енергија Спутњика“, а који је вођа тима за израду ове Стратегије, каже да ће се поред изградње нових капацитета за производњу зелене енергије (РХЕ Бистрица, соларних и ветроелектрана, али и РХЕ Ђердап 3) сачувати постојећи капацитети у термоелектранама на угаљ (неке од њих ће бити стављене у резерву, по узору на немачки модел конзервирања ТЕ, које су поново активиране у време енергетске кризе). А да би се обезбедило довољно електричне енергије биће неопходна изградња бар још једне термоелектране која као гориво користи природни гас. Професор сматра да је добро што је Србија урадила диверзификацију извора и праваца снабдевања овим енергентом, али напомиње да се не сме заборавити да ни са једним добављачем Србија није имала проблема.
Поздрављајући иницијативу за укидање мораторијума на изградњу нуклеарне електране саговорник „Енергије Спутњика“ каже да је добро што је потписивањем Меморандума представника пет министарстава Владе Србије и представника академских институција покренут дијалог струке о овом осетљивом питању.
Према ауторима Стратегије потрошња сирове нафте и нафтних деривата ће, због електрификације путничког али и теретног саобраћаја, као и изградње Београдског метроа, бити смањена. А посебна пажња убудуће треба да буде посвећена енергетској ефикасности, не само модернизацијом производње, преноса и дистрибуције електричне енергије већ и потрошње – грађана и привреде.
Стратегијом до енергетске независности | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала