- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Француска не дозвољава руској фрегати да уплови у луку – посади понестаје воде и хране

© Sputnik / Ivan Sekretarev / Уђи у базу фотографијаФрегат "Штандарт" в порту Пирей
Фрегат Штандарт в порту Пирей  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
Посада руске фрегате „Штандарт“, којој су француске власти забраниле да се усидри у луци Брест, ускоро ће остати без воде, рекао је за Спутњик шеф Удружења за помоћ поморцима „Мор Глаз“ Жан Пол Елкан.
Префектура департмана Финистер у западној Француској забранила је фрегати „Штандарт“, која представља тачну копију брода из времена Петра Великог, да упловљава у луке након што је у санкције ЕУ против Москве додата формулација о „копијама историјских бродова“. Посада је спречена да учествује на међународном фестивалу једрењака у Бресту и не сме да уђе у луку чак ни да допуни залихе.
„Ситуација на броду ће се брзо погоршати, већ се суочавају са несташицом воде. Никаква власт ни у једној држави нема права да забрани броду да уђе у луку ради снабдевања“, рекао је Елкан.
Како је истакао, удружење ће наставити да ради на томе да фрегата пристане у луку.
„Власти треба да схвате да ће посада ускоро остати без воде и хране. Не могу их оставити у тој ситуацији, то је незаконито. Не могу да им одбију захтев да уплове у луку“, објаснио је активиста.
Такође је казао да ова ситуација демонстрира слабост Француске.
„Данас о свему уместо нас одлучуј Европска унија. То се погоршало од почетка сукоба у Украјини. Ова ситуација је поново показала сву слабост Француске. Осуђујемо декрет префектуре Финистер који није требало да делује по инструкцијама Брисела“, поручио је Елкан.
Како је за Спутњик рекао капетан брода „Штандарт“ Владимир Мартус, раније је фрегата могла слободно да плови водама Француске и Шпаније. Тренутно је брод стациониран пола километра од атлантске обале Француске без права уласка у луку. Посаду чини 17 морнара из Русије, Француске, Шпаније, Холандије, Белгије, САД, Енглеске и Израела.
Посада брода је покренула петицију на сајту change.org у којој позивају Савет Европе да заштити фрегату као део светске културне баштине, да укине европске санкције уведене против ње и да јој дозволи да упловљава у луке. Петицију је потписало око 2.000 људи који осуђују санкције против брода.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала