- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Камала Харис обезбедила потребну подршку делегата за кандидатуру на изборима

© AP Photo / Evan VucciКамала Харис
Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
Потпредседница САД Камала Харис изјавила је данас да је обезбедила подршку већине делегата Националне демократске конвенције да постане кандидат Демократске странке за предстојеће председничке изборе.
„Вечерас сам поносна што сам обезбедила подршку која је потребна да постанем кандидат наше странке, и као 'ћерка Калифорније', поносна сам што је делегација моје матичне државе помогла да наша кампања буде на врхунцу. Радујем се што ц́у ускоро и званично прихватити номинацију“, казала је она, преноси Си-Ен-Ен.
Такође је истакла да јој је циљ да победи републиканског председничког кандидата Доналда Трампа.
„Током наредних неколико месеци, путоваћу широм земље и разговарати са Американцима о свему. У потпуности намеравам да ујединим нашу странку, нашу нацију и победим Доналда Трампа у новембру“, казала је Камала.
Анкета АП која је спроведена међу делегатима демократа показала је да би Харис могла да има подршку 2.538 делегата, што је знатно више од 1.976 потребних за победу на гласању делегата идућих недеља.
Председник Демократског националног одбора Џејми Харисон рекао је да ће странка дати председничког кандидата до 7. августа.
Делегати се још увек могу да се предомисле пре 7. августа, али нико други није добио ниједан глас у анкети АП-а, а 57 делегата рекло је да су неодлучни.
Председник САД Џо Бајден позвао је Харис из свог дома у Делаверу, где се опоравља од коронавируса, како би јој пружио подршку.
Такође је наведено да је председник планирао да говори о својој одлуци да се повуче касније ове недеље.
„Име на листи се променило, али мисија није“, рекао је Бајден у свом првом јавном обраћању откако је објавио своју одлуку о повлачењу.
Бајден је обећао да ће остати на дужности председника до истека мандата 20. јануара 2025.
У недељу поподне, Бајденова кампања је формално променила име у „Харис за председницу“, чиме је она „наследила“ целу Бајденову политичку операцију, са више од 1.000 запослених и буџетом од скоро 96 милиона долара. Харис је том укупном износу додала 81 милион долара у прва 24 сата након Бајденове оставке, што је рекорд у прикупљању средстава.
Номинацијом Камале Харис дошло је и до пораста интересовања за саму кампању - након њене објаве да постаје кандидат, регистровано је 28.000 нових волонтера.
Уколико буде изабрана, Харис би била прва жена и прва особа јужноазијског порекла која би била председница.
Национална конвенција Демократске странке требало би да се одржи од 19. до 22. августа у Чикагу, али је странка најавила, пре него што је Бајден одустао од кандидатуре, да ће одржати виртуелно гласање за званично именовање кандидата пре него што се лично састану.
Странка је саопштила да ће виртуелна прозивка укључивати више кругова гласања о кандидатима. Да би се квалификовали, кандидати морају да имају електронске потписе 300 делегата конвенције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала