- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кажњени официри америчке војске због пропуста у случају резервисте који је убио 18 особа

© AP Photo / Courtney Bacon/U.S. ArmyСистем проширене реалности који за америчку војску прави "Мајкрософт"
Систем проширене реалности који за америчку војску прави Мајкрософт - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
Три официра америчке војске кажњена су због непоштовања процедуре у случају војног резервисте Роберта Карда, који је прошле године у држави Мејн убио 18 људи пре него што је себи одузео живот, наводи се у војној истрази објављеној данас.
У истрази се наводи да се ментално здравље резервисте погоршало неколико месеци пре пуцњаве, а да је патио и од халуцинација, преноси Ројтерс.
Како се наводи, породица Роберта Карда контактирала је канцеларију шерифа пет месеци раније како би пријавила забринутост у вези са његовим менталним здрављем и приступа најмање 10 комада оружја.
Војна истрага је открила да је дошло до бројних пропуста у комуникацији између војних и цивилних болница, укључујући и Кардов ланац командовања у војсци.
''Ови пропусти у комуникацији утицали су на континуитет бриге наредника 1. класе Карда“, наводи се у истрази.
Додаје се да административна акција против тројице припадника војске САД ''може ефективно да спречи даље војно напредовање ових официра“.
Истрага је истакла да је Кард почетком 2023. патио од халуцинација и да је му је у јулу наређена процена понашања у војној болници.
Након што је пребачен у цивилну болницу у Њујорку, Кард је пуштен после 19 дана, делом због тога што је отказана судска расправа која би омогуц́ила да Кард буде смештен у ту установу против воље.
У истрази је напоменуто да је Кард у августу и септембру често причао о свом оружју и локацијама на којима би могао да пуца, а једном приликом је насрнуо на најбољег пријатеља.
Војска је саопштила да се део мозга Роберта Карда налази у Националном војном медицинском центру Волтер Рид ради испитивања.
У сведочењу пред независном комисијом у јануару, званичници су бранили свој одговор на знаке упозорења о менталном здрављу војника, рекавши да су њихове могућности ограничене с обзиром на то да Кард није починио никакав злочин, објавили су тада локални медији.
У пуцњави 25. октобра у бару у граду Луистон убијено је 18 људи, а 13 је рањено, што је најсмртоноснија пуцњава у историји државе Мејн.
Кард, специјалиста за снабдевање нафтом који је био распоређен у резервну јединицу војске у оближњем граду Сако, пронађен је мртав два дана касније од прострелне ране коју је сам себи нанео у фабрици за рециклажу у којој је некада радио.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала