- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Још да се потпише: Завршен историјски споразум Русије и Ирана

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСастанак руских и иранских војних званичника у Москви
Састанак руских и иранских војних званичника у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
Москва и Техеран завршили су припрему споразума о свеобухватном стратешком партнерству, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.
Текст документа финализован је током консултација експерата правних и територијалних одељења Министарства спољних послова две земље у Москви 21. јуна.
„На крају је договорено покретање унутрашњих државних процедура, неопходних за припрему споразума за потписивање у оквиру једног од најближих билатералних контаката на највишем нивоу. Надамо се да ћемо у блиској будућности бити сведоци овог заиста историјског догађаја“, рекао је Руденко.
Министарство одбране Русије у јануару је најавило „велики споразум“ са Ираном. Како је рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, са тим документом „односи Русије и Ирана ће бити подигнути на нови ниво“.
Односи Русије и Ирана заснивају се на Споразуму о основама међусобних односа и принципима сарадње. Документ, закључен 2001. године, аутоматски се обнавља сваких пет година. Последњих година Москва и Техеран су дошли до закључка да документ не одговара новој геополитичкој ситуацији и вишем нивоу сарадње. Активан рад на новом споразуму почео је у јануару 2022. након посете покојног председника Ибрахима Раисија Москви.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала