Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одржан помен настрадалим жетеоцима у Старом Грацку

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСпомен страдалим Србима села Старо Грацко
Спомен страдалим Србима села Старо Грацко - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
У селу Старо Грацко код Липљана, где се пре 25 година догодио један од највећих злочина на Косову и Метохији од доласка међународних снага, одржан је помен убијеним жетеоцима, од којих је најмлађи, Новица Јанићијевић имао само 17 година.
Чланови породица убијених, пријатељи, рођаци, заменица и помоћник директора Канцеларије за КиМ Душица Николић и Игор Поповић, представници Српске листе и представници локалне самоуправе, поручили су да никада неће заборавити невине жртве, нити одустати од трагања за истином и правдом, које чекају већ 25 година.
Свештеник Драгиша Јеренић који је служио парастос, истакао је да су невини људи настарадили само зато што су „часно и поштено носили крст који им је дат“.
„Људи који настрадају идући да сакупе хлеб, да хране своје породице, не могу бити злочинци, већ само мученици, а ми у цркви увек мученике молимо да нас заступају пред Господом. Настрадали су они најчаснији међу нама, јер Бог ретко допушта злочинцима да на правди страдају. На правди страдају они најбољи и они који су спремни да крст свој понесу, а уједно и да страдају за крст. Мало је таквих, а сви сте сведоци да су жетеоци такви међу нама“, рекао је Јеренић.
Поповић је указао на то да, иако је након невиђеног злочина у Старом Грацку Кфор објавио да ће преврнути сваки камен на КиМ да се пронађу убице, починиоци и организатори нису ухапшени и осуђени.
„Иако је у извршењу овог злочина морао бити укључен велики број извршилаца и организатора, чије је деловање морало да остави огроман број поузданих трагова, припадници међународне заједнице, Кфора и Унмика, наводно све ове године нису могли да пронађу ниједног јединог починитеља и организатора овог злочина. Нема доказа кажу они и то представници западних земаља и припадника цивилне и војне мисије међународне заједнице који су имали сву војну и цивилну власт и техничке и логистичке могућности на Косову и Метохији у подручју на којем се све зна“, нагласио је Поповић.
Подвукао је и да су јасно доступни искази „команданата злочиначке ОВК из новембра 1999. године који се хвале као су етнички очистили, путем убистава, отмица, пребијања и прогона и узурпације становништва у општини Липљан и препоручују се за нове акције тог типа у другим српским срединама попут Штрпца, где је још остало доста Срба“.
Он је подсетио да је тадашњи шеф Унмика Бернард Кушнер, злочин у Старом Грацку означио као чин „разумљиве освете Албанаца“.
„Јасно је, нажалост, да од међународне заједнице не можемо очекивати кажњавање злочина“, рекао је Поповић и додао да је на Србима да не забораве и траже земаљску и небеску правду.
Градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић рекао је да је порука 23. јула 1999. године, када су убијени они који су отишли на њиву, била је врло јасна „да је неко желео да Срба, не само у Старом Грацку, већ широм КиМ нема“, рекао је.
„Није ово једини злочин који је остао нерасветљен и без правде, али је наша обавеза, не само кроз упорно постављање питања, ко је и зашто убио 14 жетелаца, да се одупремо и не дозволимо да се оствари крајњи циљ оних који су то учинили, а то је да ми са ових простора одемо, да нас више као народа овде нама“, поручио је Јевтић.
Он је подсетио да је 22. јула 2018. године, у својству потпредседника Владе и министра у косовској влади, послао писмо на адресе свих међународних институција и оних које су задужене за правосуђе на Косову, захтевајући поновно отварање истраге, међутим, одговора није било.
„Злочин није само када се неко убије, злочин има више лица. Дешавају се злочини, дешавали су се и на другачији начин, покушавали су исти они да нас протерају. Нисмо заборавили ни ломљење табле. И ова нова табла која је постављена, постављена је са јасном поруком, да колико год покушали да нас убијају, да нам ломе табле и спомен плоче, да нас руше, да нам пале домове, ми не одустајемо од опстанка на овим просторима“, рекао је Јевтић.
На данашњи дан, у атару села Старо Грацко, убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Новица, Слободан, Миле и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.
Починиоци злочина никада нису пронађени, а међународно правосуђе на КиМ затворило је случај.
Под истрагом је било седам Албанаца, а Унмик је у октобру 2007. године ухапсио Мазљума Битићија из села Велики Алаш, у близини Старог Грацка, због сумње да је учествовао у убиству српских жетелаца, који је два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.
Специјално тужилаштво у Приштини, заједно са Еулексом је 2017. године обуставило истрагу због недостатка доказа.
Паљење свећа - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
СРБИЈА
Канцеларија за КиМ: Злочин у селу Старо Грацко мрља на образу међународне заједнице
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала