Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У току ванредно заседање скупштине, прва тачка - Декларација са Свесрпског сабора

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
У Скупштини Србије у току је ванредна седница на чијем је дневном реду укупно 60 тачака, међу којима је Предлог одлуке о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.
Предлог декларације је 8. јуна 2024. године у Београду прогласио Свесрпски сабор народа Србије и Републике Српске.
Документом је предвиђено да ће декларација, након усвајања на Свесрпском сабору, бити понуђена на усвајање Скупштини Србије и Скупштини РС како би се обезбедила њена пуна примена у Србији и РС.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију 2. јула двотрећинском већином.
Друга тачка дневног реда од укупно 60 јесте поскупљење претплате за јавни сервис, а посланици ће разматрати и измене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, као и Закона о платним услугама и неколико закона о задуживању, преноси Танјуг.
Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је на седници Одбора за финансије прошле седмице да је основи циљ Предлога закона о изменама и допунама Закона о платним услугама да се већ постојећа иновативна платна решења унапреде новим функционалним решењима којима се уводи отворено банкарство.
„Овај концепт доноси две нове врсте платних услуга на наше тржиште од којих је прва иницирање плаћања са платног рачуна који корисник има отворен код другог пружаоца платних услуга, а друга је услуга обједињеног прегледа информација о платним рачунима које корисник има отворене код више банака“, навела је Табаковићева.
Међу прихваћеним предлозима за задуживање је и предлог о задуживању Србије за изградњу националног стадиона, а реч је о суми од 42 милијарде динара за колико ће се Србија задужити код Банке Поштанска штедионица.
Посланици ће на наредној седници изабрати гувернера Народне банке Србије, а за ту функцију је поново предложена Јоргованка Табаковић којој мандати истиче 6. августа ове године.
У образложењу за реизбор Јоргованке Табаковић за гувернера се наводи да су као најважнији разлози узети у обзир резултати које је остварила у постизању циљева и обављању функција у претходном периоду, нарочито допринос успешној координацији фискалне и монетарне политике и постизање макроекономске стабилизације заједно са Владом Србије и другим надлежним институцијама.
Бираће се и председник Фискалног савета, а за ту функцију је предложен Благоје Пауновић.
Досадашњем председнику ФСС Павлу Петровићу истекао је мандат.
Посланици ће се изјаснити и о неколико кадровских решења за скупштинске одборе и делегације.
Седница ће почети у 12.00 часова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала