- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изгласан нови састав Владе Црне Горе

© Sputnik / Бобан НововићВлада Црне Горе
Влада Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
Скупштина Црне Горе подржала је на данашњој седници реконструкцију Владе, у коју улазе Нова српска демократија, Демократска народна партија и Бошњачка странка.
Предлоге премијера Милојка Спајића за именовање нових чланова Владе подржала су 52 посланика, један је био против, а уздржаних није било.
Ово су нови чланови црногорске владе:
Алекса Бечић, потпредседник Владе за безбедност, одбрану, борбу против криминала и унутрашњу политику; Филип Ивановић, потпредседник Владе за спољне и европске послове, Будимир Алексић, потпредседник Владе за образовање, науку и односе са верским заједницама;Милун Зоговић, потпредседник Владе за инфраструктуру и регионални развој; Ервин Ибрахимовић, потпредседник Владе за међународне односе и министар спољних послова; Саша Мујовић предложен је за министра енергетике; Бојан Божовић, министар правде; Славен Радуновић, за министра просторног планирања, урбанизма и државне имовине; Симонида Кордић, министарка туризма; Маја Вукићевић, министарка саобраћаја; Дамјан Ћулафић, министар екологије, одрживог развоја и развоја севера; Драгослав Шћекић, министар спорта и младих; Наида Нишић, министарка рада, запошљавања и социјалног дијалога, Филип Радуловић предложен је за министра поморства, Мирсад Аземовић, министар дијаспоре, Дамир Гутић, министар социјалног старања, бриге о породици и демографије; Адмир Шахмановић, министар рударства, нафте и гаса; Ернад Суљевић, министар регионално-инвестиционог развоја и сарадње са невладиним организацијама; Милутин Буторовић, министар без портфеља., преноси РТЦГ.
У Влади више неће бити досадашњи потпредседник Срђан Павићевић, министри Јанко Одовић, Андреј Миловић и Владимир Мартиновић.
Скупштина је прихватила предлог Спајића о разрешењу одређених чланова владе који прелазе на нове дужности, али и оних министара који више неће бити у Влади.
Гласању нису присуствовали посланици ДПС-а, СД-а, ГП УРА, ХГИ и посебног клуба посланика.

„Црна Гора бира данас историјску извршну власт“

Црногорски премијер Милојко Спајић поручио је раније данас посланицима у парламенту, који расправља о његовом предлогу за реконструкцију 44.Владе, да се данас бира историјска извршна власт у Црној Гори.
„Та Влада је настала на подлози онога што смо договорили приликом пописа. Тај попис је успешно спроведен и ускоро ћемо имати резултате. Због тога, позивам опозицију која је помогла при формирању једне овакве већине, коју Црна Гора није видела у својој историји још од комунистичких времена, имамо једну већину која је тестамент да ће Црна Гора бити стабилна. Црна Гора ће се фокусирати на теме које су од интереса за грађане – ЕУ, стандард. То су теме које мире све наше народе, религијске групе, идентитетске групе“, рекао је Спајић.
Спајић је казао да пружа руку свима и истиче да је Црна Гора данас помиренија него икад и због тога је свака жртва примерена и немају проблем са њом.
„Ова Влада је гарант једне зрелости. То је показатељ не само према нашим грађанима колику озбиљност пројектује ова Влада већ је показатељ свима вани. Постајемо пример како у региону Срби и Бошњаци, Срби и Албанци, Црногорци и Срби, могу заједнички да живе“, рекао је Спајић.
Програм Европа сад 2 је само почетак, јасан је премијер и додаје да за три и по године опозиција ће сазрети још додатно.
„Европа ће поздравити одраз помирења. Овако Балкан читав може да изгледа као данас Црна Гора. Помирен, окренут према будућности, Европи, бољем стандарду, антикорупцији и борби против организованог криминала. Тако може да изгледа Балкан. Ми смо пример за читави Балкан и бићемо светионик за читав Балкан и на то смо поносни. Треба да сарађујемо са свим нашим суседима и да са њима радимо. Тај економски просперитет који ће се десити у Црној Гори, идеју економског бољитка, државе која је фер за све – ту идеју ћемо проширити на читав Балкан. Желимо одличну сарадњу са Хрватском, БиХ, Србијом, Турском, Бугарском, Грчком… И са њима имамо историјске везе. Ово је шанса да направимо сјајне релације са свим земљама из ширег и ближег окружења“, казао је Спајић.
Ово је додаје, шанса за ЕУ и да Европа може да каже да смо коначно сазрели и да не морају више да нас туторишу.
„Сазрели су довољно, могу заједнички да раде. И Европа ће то да поздрави. То је нешто што ће да нас приближи другим земљама у региону. Приближиће нас свим земљама у региону. Радујемо се будућим односима“, казао је Спајић у обраћању посланицима.

Милатовић оштро критиковао Спајићеву предложену реконструкцију 44. Владе

Црногорски председник Јаков Милатовић оштро је раније данас критиковао предложену реконструкцију 44. Владе, коју је предложио премијер Милојко Спајић, поруком да је Црна Гора „жртва најпримитивније политичке трговине“.
„Данас је Црна Гора жртва најпримитивније политичке трговине и неодговорности коју премијер Милојко Спајић у континуитету демонстрира према вођењу државе“, навео је Милатовић.
Он је на друштвеној мрежи Икс написао да „баш кад смо мислили да нас више ништа не може изненадити данас сведочимо још једној превари и вређању здравог разума грађана Црне Горе“.
„Након [то је грађанима постало јасно да је изневерена идеја промена, наставља се девастација политичког живота и демократских процеса. Нетранспарентност, непринципијелност, партитократија, урушавање институција и трговина државним интересима свој врхунац достижу изгласавањем најгломазније Владе у историји Црне Горе чији је циљ заштита појединачних интереса а не бољитак нашег друштва и европски пут државе“, написао је Милатовић.
Не само да грађани, како каже, овим неће добити оно што им је обећано попут увећања зарада за 25 одсто, меритократију, владавину права и другачије деловање од оног на које смо навикли у прошлости, већ ће „вишеструко платити све док се и последњи партијски функционер не намири“.
„Пред свим друштвеним актерима у Црној Гори је борба за пристојну и праведну државу, истински грађанску и европску земљу, у којој ће успех сваког појединца зависити искључиво од његових компетенција и постигнутих резултата“, закључио је Милатовић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала