- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пешић о „сечи“ и важним детаљима – у детаље

© Sputnik / Лола ЂорђевићСветислав Пешић
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
После победе Орлова против Грчке, Светислав Пешић, селектор кошаркашке репрезентације Србије, истакао је да је задовољан тиме како је екипа играла током припремног периода.
Кошаркаши Србије плесали су на паркету Арене у Београду, а оно што је селектора Светислава Пешића највише обрадовало јесте што су Орлови из деонице у деоницу били све бољи.
„Најважније са ове утамице што смо узели јесте да смо имали континуитет, да смо подизали ритам игре и расли од почетка до краја. Резултат понекад може да вара, сада то није случај. Ово је био добар ритам, добили смо све четвртине. Дигли смо ритам одбране у пик’н’ролу специјално са Милутиновим, наравно и Васом, Аврамовићем... Њега смо и одмарали после. Васа нам је важан, да се врати, он се исто ’поцепао’ добро, као и Гудурић и Вања који су држали ритам. Одбрана не почиње од центра, него бекова, пре свега од одбране против плејмејкера“, рекао је Светислав Пешић.
Селектор акценат ставља на одбрану.
„Видели сте разлику у приступу наше одбране и то би сада требало да буде то. Након тога долази наш таленат и индивидуални квалитет напада. Али, све мора да крене из одбране. Добро смо играли одбрану, поделили 30 асистенција, видели сте како је Аврамовић одиграо паметно, изванредно, постао је прави плејмејкер, поделио је осам асистенција и он каже да му је то највише у каријери“, истакао је селектор и додао.
„Наша одбрана је много важна, да бисмо играли контру, да би дошао до изражаја наш таленат који никад није споран. Данас смо имали и преко 40 одсто за три, то нас радује. Шут долази као продукт добре одбране, тензије у одбрани. То је било добро“, објаснио је Пешић.
Одлука да се иде на припремни турнир у Абу Даби имала је и добру и лошу страну.
„Можда није требало да идемо за Абу Даби јер је био напоран пут, иако смо имали фантастичну организацију, али опет је друга клима, све је другачије било и изгледали смо доста уморно. Биле су нам потребне те утакмице“, рекао је селектор.
Ситуација са повреда у српском тиму није идеална, али Пешић истиче да су сви проблеми решиви.
„Основно, што бих хтео да истакнем је наше физичко стање. Није на оптималном нивоу, али сви имају своје проблеме, а ја кажем да има само решења. Велика је разлика припремати екипу пред Мундобаскет и сада. Зашто? Зато што су сви играчи могли да имају кратак период да направе одмор пред такмичење. Сада је другачија ситуација. Сезона се у целом свету завршила много касно, играчи су дошли са повредама које су морали да залече. Морали смо мало да импровизујемо током припрема, практично ниједан играч није био без повреде коју је вукао током целе сезоне, постоји и ментални умор. Можда није требало да идемо за Абу Даби јер је био напоран пут, иако смо имали фантастичну организацију, али опет је друга клима, све је другачије било и изгледали смо доста уморно. Биле су нам потребне те утакмице, а зарадила се и добра пара. Морали смо да играмо, спортски аспект је најважнији, видите да нема противника, морали смо да прихватамо те утакмице. То нас је мало пореметило, али све остало је добро. Видели сте да смо у нападу имали добар секундарни пас, 30 асистенција, ту смо се побољшали“, рекао је Пешић.
Иако је Србија убедљиво савладала Грчку и показала најбољу енергију од почетка припрема, селектор није желео да тај меч истиче као најбољи.
„Тешко је о томе причати. Тешко је рећи да је ово најбоља утакмица. Било је добрих момената и против Аустралије, али је фалио континуитет, чак и Американаца прво полувреме, после чега смо пали. Индивидуални квалитет Американаца је доминантан у свему томе, не треба ни то да се потцењује. Играли смо такође фантастично и против Француске. Сигуран сам и надам се да ће све бити добро у Лилу, чуо сам да је смештај добар, имаћемо могућност да се одморимо, сада знамо план и програм. Имамо довољно времена да се наспавамо, регенеришемо и наставимо да радимо на неким сегментима. Морамо раније да улазимо у наше акције, да поставимо ситуације, да будемо прецизнији у томе. Што је прецизнији почетак напада, повећава се проценат ефикасности. Ту можемо боље и више. Тако можемо да подигнемо самопоуздање, гледаћемо и остале утакмице. Имамо и неке детаље у одбрани, увек нешто има што може да буде боље“, рекао је Пешић.
О томе да ли ће Дејан Давидовац ићи на предстојеће такмичење донеће одлуку са остатком тима.
„Видећемо, тренирао је. Направљен је снимак, ништа се није погоршало, чак се један део мишића затворио тако да са те стране нема проблема. Важан је Давидовац, али није довољно спреман. Обавићемо разговор са њим и осталима, па ћемо да донесемо одлуку. Бавите се већ два месеца ко је повређен, ко не, лепо од вас што се бринете. Сешћемо са директором Тарлаћем, са докторима, донећемо одлуку. Сви су момци дали колико су могли. Наравно, екипа не може да се развија без играча који нису играли. Није лака одлука, али увек сваки играч је важан за мене, али екипа је најважнија. У уторак ћемо донети одлуку”, рекао је Светислав Пешић.
Србија - Грчка - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
СПОРТ
Поздрав Србина и Грка усред Београда – како доликује /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала