- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Борбени рад артиљераца Централног војног округа на Авдејевском правцу - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге извеле напад на аеродром за обуку украјинских пилота у Николајевској области

Пратите нас
Руски системи ПВО уништили су и пресрели 25 украјинских дронова изнад Крима и Црног мора, као и у Брјанској и Белгородској области. Наставља се ослобађање Макејевке.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:46 23.07.2024
У Украјини је 3,8 хиљаде затвореника већ мобилисано у редове Оружаних снага Украјине, саопштио је посланик Државне раде Роман Костенко.
„Међу њима већ има рањених и погинулих“, рекао је Костенко.
Он сматра да би укупан број мобилисаних затвореника могао да достигне и 5 хиљада људи.
18:51 23.07.2024
18:00 23.07.2024
У области аеродрома Мартиновски у Николајевској области, где су обучавани украјински војни пилоти, забележен је удар, саопштио је за Спутњик координатор николајевског илегалног проруског покрета Сергеј Лебедев.
Према његовим информацијама, на овом аеродрому се на преобуци налази неколико десетина мобилисаних украјинских војника, који су се раније на овај или онај начин бавили авијацијом.
17:34 23.07.2024
12:15 23.07.2024
Нови брифинг руског Министарства одбране:
🔹Руска војска ослободила је село Ивано-Дарјовка у ДНР
🔹Руска ПВО оборила је 15 граната Хајмарс и 151 украјински дрон.
🔹Оружане снаге Украјине изгубиле су још један тенк Абрамс у зони одговорности групе Центар. Ова група је побољшала тактичку ситуацију и одбила шест контранапада Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио више од 405 војника.
🔹Група Дњепар уништила је складиште муниције Оружаних снага Украјине.
🔹Група Исток поразила је људство четири бригаде Оружаних снага Украјине, територијалне одбране и Националне гарде, непријатељ је изгубио до 115 војника.
🔹Група „Север“ је поразила четири непријатељске бригаде у Харковској области, губици Оружаних снага Украјине износили су око 170 војника.
🔹Губици Оружаних снага Украјине у зони групе Запад износили су око 490 војника, амерички оклопни транспортер и два складишта муниције.
🔹Оружане снаге Украјине изгубиле су 750 војника у зони одговорности руске групе „Југ“;
🔹Оружане снаге Русије уништиле су мобилни радар СТ68 за откривање и праћење циљева на малим висинама и радионицу за производњу дронова Оружаних снага Украјине.
11:19 23.07.2024
Владимир Зеленски, који предлаже нацрт закона о продужењу ванредног стања у Украјини, спасава само себе и плаћа то животима Украјинаца, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Зеленски спасава само себе, спреман је да плати огромну цену за сопствено спасење и то плаћа животима украјинских грађана“, рекла је Захарова новинарима, коментаришући иницијативу Зеленског.
Украјински парламентарац Јарослав Железњак раније је известио да су у уторак на сајту Врховне раде регистровани налози о продужењу мобилизације и ванредног стања у Украјини, које је иницирао Владимир Зеленски.
09:15 23.07.2024
Дронови Оружаних снага Украјине напали су јутрос трајект у луци Кавказ на Кубану, има повређених и мртвих, рекао је губернатор Краснодарског краја Венијамин Кондратјев на свом Телеграм каналу.
„Кијевски режим поново је покушао да изведе терористички напад на територију Краснодарског краја. Јутрос је изведен напад на трајект у луци Кавказ. Напад је резултирао пожаром. Према речима губернатора, пожар је локалног карактера и нема опасности од ширења ватре.
„Нажалост, међу члановима посаде и запосленима у луци има повређених и мртвих, породици и пријатељима је пружена сва неопходна помоћ", додао је он.
Кијев готово свакодневно покушава да беспилотним летелицама нападне циљеве у пограничним и централним регионима Русије. Снаге противваздушне одбране редовно одбијају непријатељске нападе.
08:41 23.07.2024
08:22 23.07.2024
Руска војска открива локацију виших официра Оружаних снага Украјине док они користе сателитски систем Иридијум, рекао је за Спутњик руски официр са кодним знаком „Гамбит“ из електронске обавештајне службе групе Север.
„Користе сателитски комуникациони систем Иридијум. Доста му је тешко приступити, али постоје јединице које се тиме баве. Често такве станице користе најважнији представници Оружаних снага Украјине... Када позову, кроз минут-два добијамо координате где се налазе и ми их већ шаљемо даље“, рекао је „Гамбит“.
Према његовим речима, тада се доноси одлука – да ли да се гађа мета или да се прати.
У марту 2023. јединице Руске гарде откриле су радиосонду на територији ЛНР, уз помоћ које су украјински диверзанти преносили обавештајне информације о руској војсци. Руски стручњаци су открили локацију одакле може да се користи сателитски комплекс Иридијум.
Иридиум је светски оператер сателитске телефоније. Овај систем је направљен како би му се могло приступити са малим ручним телефоном - величине мобилног телефона.
07:44 23.07.2024
Руски дронови онеспособили су амерички Абрамс у подручју насељеног места Прогрес на покровском правцу, Доњецка Народна Република, саопштио је војни експерт Јан Гагин.
Посада је страдала заједно са тенком. Они су погинули приликом покушаја да напусте оклопно возило.
07:19 23.07.2024
Руска војска потиснула је војнике Оружаних снага Украјине са старих, утврђених положаја у селу Макејевка у Луганској Народној Републици, рекао је војни експерт Андреј Марочко.
„Приликом ослобађања ЛНР, наше трупе су нанеле жесток напад непријатељу у селу Макејевка, Луганска Народна Република. Оружане снаге Украјине су имали значајне губитке и повукао се на резервне положаје који се налазе северозападно од села“, рекао је он.
Марочко је истакао да руско војска „наставља борбу за ослобођење Макејевке“.
07:10 23.07.2024
Дежурни системи ПВО уништили су и пресрели 25 украјинских дронова изнад Крима и Црног мора, као и у Брјанској и Белгородској области, саопштило је руско Министарство одбране.
„Протекле ноћи, режим у Кијеву је покушао да изведе терористички напад помоћу беспилотне летелице на циљеве на територији Руске Федерације“, наводи се у поруци.
Како су у ресору појаснили, дежурни системи ПВО пресрели су и уништили по две беспилотне летелице изнад Брјанске и Белгородске области, као и 21 дрон изнад Крима и Црног мора.
Раније је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев на свом Телеграм каналу објавио да су системи противваздушне одбране и јединице за електронско ратовање одбили напад дроном, уништено је више од 15 беспилотних летелица изнад Црног мора, у подручју рта Фиолент и северног дела града. Инфраструктура није оштећена.
Кијев готово свакодневно покушава да беспилотним летелицама нападне циљеве у пограничним и централним регионима Русије. Снаге ПВО успешно пресрећу непријатељске летелице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала