- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Држава ће развијати карго саобраћај на нишком аеродрому

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆНова терминална зграда на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу
Нова терминална зграда на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Ер Србија нишком аеродрому дати посебне субвенције за „лоу кост“ летове, као и да је циљ државе да на том аеродрому развија карго саобраћај.
Он је приликом обиласка нове терминалне зграда на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу, која ће данас бити свечано отворена, рекао да је тешко развијати карго саобраћај без претходно развијене индустрије.
„Ми сада можемо да размишљамо о томе. Сада имамо 12,13 фабрика, а када буде било 20, тада ће карго имати смисла. То ће бити за две, три године и онда ће Ниш служити као посебан логистички центар“, рекао је Вучић и додао да је то велика прилика за развој тог града.
Председник је подсетио да је више од 20.000 Нишлија запослено у претходној деценији.
„Успевамо да запослимо људе, али економски капацитети морају још да расту, како би и плате расле брже“, рекао је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је и да је број путника на нишком аеродрому повећан са 27.000 у 2012. години на рекордних 448.000 у прошлој години, а да идуће године очекује пола милиона путника.
Током обиласка нове терминалне зграда на аеродрому "Константин Велики" у Нишу, Вучић је навео да ове године на том аеродрому очекује између 300 и 350 хиљада путника, како је оценио, због мањка „лоу кост“ авиокомпанија.
„Надам се да већ следеће године можемо да идемо на преко 500.000 путника. Зато ћемо да доведемо 'лоу кост' компаније. То нам говори колико још морамо да радимо и да повећавамо стандард људи у Нишу“, рекао је он.
Према његовим речима, највећи део људи је у средњој класи.
„Имате ту поделу на вишу средњу класу и нижу средњу класу, а невелики број оних који имају огроман новац и срећом не тако велики број сиромашних - али их и даље има“, казао је Вучић.
Он је истакао да због тога држава мора да повећава минималац и запошљавање, да даље смањује стопу сиромаштва, за коју наводи да је све нижа у Србији.
„Морамо да се постарамо за те најсиромашније, а затим да покушамо да из ниже средње класе тај део пребацимо у средњу класу - довођењем инвеститора, већим примањима. Када будемо имали средњу и вишу средњу класу, чврсту, снажну, јаку, тада ћемо моћи да рачунамо на 700-800.000 путника одавде“, рекао је председник Србије.
Он је рекао и да ће специјализована изложба Експо 2027, бити значајна и за нишки аеродром Константин Велики, јер ће ту слетати велики број авиона, као и да је због тога неопходно обезбедити адекватне услове.
„Сада ћемо разговарати и са `лоу кост` компанијама о увођењу нових линија. Свакако, потребно је да оставимо већи простор и мање гужве за Ер Србију, посебно због предстојећег Експо 2027, који ће бити значајан за Ниш, много авиона ће користити“, рекао је Вучић.
Председник је рекао да наше компаније морају да послују тржишно и буду успешне и додао да Ер Србија изузетно успешно послује и да прави профит.
Суштина улагања је, како је рекао, да се у Нишу обезбеди да људи могу да путују и користе свој аеродром што је могуће више и чешће.
„Оно што ће највеће приходе да донесе овом аеродрому је карго, и зато морамо ми да уложимо, али то можете да радите само када имате фабрике у Нишу. Сада имате нешто, али мора да буде још и то тада има смисла и правите модел који је самоодржив“, рекао је Вучић.
Он је додао и да ће Ниш ускоро имати и нову железничку станицу, модерне возове до Београда, а затим и до Скопља и Солуна.
У нову терминалну зграду на нишком аеродрому „Константин Велики“ уложено је 16 милиона евра са опремом, а која је пројектована за 1,5 милиона путника годишње.

Ниш ће, поред Београда, бити главно чвориште за пријем путника за Експо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Ниш, уз Београд, бити главно чвориште за пријем путника на свој аеродром током одржавања специјализоване изложбе „Експо 2027“.
„Ниш ће бити главни хаб за пријем путника за Експо, од ког ће имати не само индиректну корист кроз оно што ћемо да изградимо и урадимо до тада у Нишу и околини, већ и од директних прихода које ће због Експа моћи да добије“, рекао је Вучић на церемонији отварања нове терминалне зграде на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу.
Он је подсетио да је у оквиру иницијативе „Србија 2027“ предвиђено додатних 60 милиона евра улагања у инфраструктуру аеродрома „Константин Велики“ у Нишу, посебно за изградњу контролног торња и реконструкцију полетно-слетне стазе у дужини од 2,5 километара рулне стазе са припадајућом изолованом позицијом за паркирање.
„То нам је све потребно због већих авиона, да могу да слећу у Ниш и посебно да се припремимо за Експо 2027. године“, навео је он.
Вучић је истакао да ће аеродром бити једна од најважнијих позиција преко којих ће Ниш и те како профитирати.
Вучић је навео да је 2012. године постојао лет само до Подгорице и то уз субвенцију града, напомињући да је у развој ваздушног саобраћаја у Нишу држава уложила 2,7 милијарди динара.

Нова фабрика Аристон у Нишу већ 2025. имаће извоз вредан 240 милиона евра

Председник Александар Вучић претходно је присуствовао у индустријској зони север у Нишу полагању камена темељца за изградњу нове фабрике компаније Аристон.
Он је рекао да је то са руководством компаније договорио на Економском форуму у Давосу 2023. године, да сада почиње градња и да ће већ 2025. фабрика имати извоз вредан 240 милиона евра.
Он је казао да ће у новој фабрици бити запослено 300 милиона евра.
„Ми смо се срели у Давосу у јануару 2023. и обавили разговор, они су имали мали погон у Свилајнцу од 2,5 милиона евра. И онда смо договорили да дођу“, рекао је Вучић.
Он је навео да ће се ту правити најпознатије пумпе за грејање, као и да ће ширити свој асортиман.
„Ово је велика и важна компанија за Нишу. Отворили смо осам фабрика, још две треба да отворимо - Палфингер и Аристон сад, али Аристон је посебно име. Аристон има приходе од три милијарде евра на годишњем нивоу, око 10.700 запослених људи. Њихових производа имате на тржишту од 150 земаља. То је велика италијанска компанија. Ја сам срећан и захвалан сам породици, захвалан сам свима из Италије који су ту одлуку донели. Захвалан сам амбасадору Горију“, рекао је Вучић.
Навео је да је у Нишу запослено 21.670 људи више него 2012. године и оценио да то јасно показује колико су се ствари промениле и колико су сада другачије.
„Ова зона изгледа одлично и она је пут у будућност“, нагласио је он.
Додао је да је локација изванредна, јер је близу коридора, каргоа, и представницима Аристона поручио да верује да ће постићи изванредне резултате.
Навео да ће буџет Ниша бити повећан са око 90 милиона евра на 170 до 180 милиона, али да је и то мало.
„Све док буџет Ниша не буде пола милијарде мораћемо много да радимо, како би се то убрзало и променило. Ово је најбољи пут и најбољи начин да то успемо“, нагласио је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала