- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Москва Кулеби не верује: Страх од Трампа приморао Кијев да мења реторику

CC0 / / Украјина, САД и Русија
Украјина, САД и Русија  - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
Пратите нас
Одлазак Џозефа Бајдена и могућа победа Доналда Трампа на председничким изборима у Америци приморавају Кијев да мења реторику како би заузео повољнију позицију, али у стварности кијевски режим није спреман за мировне преговоре са Русијом. Другим речима, ово није промена у приступу кијевског режима, већ само пливање у мутним водама америчке политике.
Овако руски експерти коментаришу изјаву украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе, који је по први пут сигнализирао да је његова земља спремна да директно преговара са Русијом и да ти преговори треба да буду усмерени на постизање „праведног и трајног мира“.
Коментаришући промену реторике и наизглед заокрет Кијева руски експерти су сагласни у оцени да се кијевском режиму не може веровати. Бивши украјински депутат Владимир Олејник ову промену објашњава пословицом која каже да „место седења одређује тачку гледишта“.
„Односно, он је у Кини, а Кина се јасно залаже за политичко решење овог сукоба, за преговоре и тако даље. Зато је он тамо заузео ту позицију, која је у супротности са ставом нелегитимног председника Зеленског... А шта нам говори Зеленски? Он каже: ‘Можда ћемо позвати Русију на преговоре, на други мировни самит у новембру, дошла Русија или не’, док је Кулеба изнео нешто другачије гледиште, спомињући билатералне преговоре и то зато што Кина на то подстиче“, објашњава Олејник.
Прва мировна конференција у Швајцарској о Украјини, на којој су се углавном окупили западни савезници Кијева, прошла је без учешћа Русије. То је био први случај у историји да се „мировни преговори“ воде без једне стране у сукобу и са нелегитимним председником - Зеленским, коме је мандат истекао у мају.
Зеленски се и противио учешћу Русије на тој конференцији, иако Кина заузима став да је ово питање немогуће решити без Русије, подсећа Олејник.
Он напомиње да је Пекинг позвао Кулебу у посету одмах после посете мађарског премијера Виктора Орбана Кини и његове „мировне мисије“, која је обухватила састанке са Зеленским у Кијеву, Путином у Москви, Си Ђингпингом у Пекингу, као и са Доналдом Трампом на Флориди.
„Jасно је да Кина, која има веома велику политичку тежину у свету, почиње да врши притисак, јер се Кина бави трговином и нису јој потребни никакви сукоби. Њима су потребна тржишта за њихову робу и зато је заинтересована за мирно регулисање ситуације“, каже Олејник.
Он подсећа да Кијев готово квартално мења реторику, а индиректан доказ за то је говор Валерија Залужног, актуелног амбасадора Украјине у Великој Британији и бившег врховног команданта Оружаних снага Украјине, који каже да је немогуће постићи било какве договоре, да се рат мора наставити до победоносног краја и уништења Русије. Он даје изјаве врло блиске позицији Лондона и зато се не треба заваравати Кулебиним сигналима.

Зашто се кијевски режим плаши Трампа

Олејник је сагласан са портпаролом руског Министарства спољних послова Маријом Захаровом, која сматра да је таква реторика Зеленског повезана са изборним циклусима у Сједињеним Америчким Државама. Другим речима, то заправо значи да Кијев страхује да ће остати без подршке, финансијске и војне помоћи, ако на власт дође Трамп.
„Чињеница је да се они оријентишу на онога ко држи чековну књижицу. Чековна књижица за рат је код Американаца. И они сада прате позицију Трампа, који је јасно рекао да ће и пре него што ступи званично на дужност, након победе на новембарским изборима, покушати да реши овај проблем и оконча рат у Украјини. Јасно је да Зеленски не може да одбаци овај развој догађаја и да мора макар некако да ускочи у последњи вагон. Отуда није случајно што каже да ће позвати Русију на други самит, који ће се, како наглашава, одржати у новембру. Питање је, а зашто не у децембру?!“.
Кијев сада прати изборне процесе у Америци, а даље ће се водити у складу са резултатима америчких избора, додао је Олејник. С друге стране, Москва је више пута истицала да је отворена за преговоре, али је Кијев увео забрану за преговоре на законодавном нивоу.
Русија је изнела и своје услове за почетак преговора и мирно окончање сукоба у Украјини, а то предвиђа повлачење украјинских трупе са читаве територије нових региона Русије – ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области. Кијев треба званично да одустане од намере уласка у НАТО и спроведе демилитаризацију и денацификацију, као и да прихвати неутралан, ванблоковски и ненуклеарни статус. Такође, Украјина мора да призна статус Крима, Севастопоља, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као региона Русије.
„Постоје два начина за решавање задатака и циљева које је поставила Русија. Прва опција - Русија је увек била за преговоре, а ми смо то видели по Минским споразумима и Истанбулским споразумима. Уосталом, Истанбулске преговоре, као мировни процес за решавање конфликта није уништила Русија, већ Украјина уз помоћ Запада. И Борис Џонсон и Бајден су били умешани у то. Односно, Русија је очигледно за политичко решење, јер с обе стране гине један народ - рускојезични“, истиче Олејник.

Кијев има избор – преговори или капитулација

Одговарајући на питање шта је Путин мислио под политичким решењем, Олејник каже:
„У Украјини треба да постоје снаге које ће рећи - стоп нацификацији, које ће укинути одлуке и неке законе, забранити нацисте као форму државног уређења, укинути све забране руског језика, све прогоне православних хришћана, објавитиамнестију тј. потребно је направити реалне кораке ка денацификаци. Затим што се тиче НАТО-а, те снаге треба да у Устав уведунеутралан статус, како је то некада било предвиђено Декларацијом о независности и предузму и предузму друге мере. Међутим, за то је неопходно да унутар Украјине постојиполитичка воља и политичке снаге, али тога нема“, констатује Олејник.
Други начин јесте решавање на бојном пољу.
„Али онда се не ради о преговорима, већ о правој капитулацији“, истакао је Олејник.
Стога ће, у овом случају, о судбини Украјине одлучивати победник.
„Мислим да је то Русија, чак сам сигуран да је то Русија“, закључио је Олејник.
Погледајте и:
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
РУСИЈА
Москва о сигналима из Кијева: Зеленском се не може веровати – чујемо речи, не видимо дела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала