Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршена седница у Скупштини Србије, фокус поново био на литијуму, наставак у четвртак

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
Пратите нас
Скупштина Србије завршила је рад, а расправу о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничке будућности српског народа која је проглашена 8. јуна на Свесрпском сабору у Београду и данас је обележила расправа о литијуму.
На дневном реду је укупно 60 тачака, а једна од њих је и Декларација коју ће, како су најавили, подржати посланици владајуће коалиције, а коју су посланици опозиције критиковали називајући је "средњовековним резоном".
Већи део скупштинског времена за расправу потрошен је у полемикама око експолатације литијума.
Потпредседник Владе Србије Александар Вулин одговорио је посланику Здравку Поношу (СРЦЕ) да није ствар у томе да ли он верује америчким изворима, када кажу да је Понош за учлањење Србије у НАТО, него да Понош сам каже да ли је то истина или није.
„Кажите ви да то није истина, кажите‚ не, не желим да уведем Србију у НАТО. Реците то. Кажите отворено. Сматрам да то што се десило, смањивање војске са 72.000 на 27.000, то је случајно и амерички дипломата господин Пол је погрешио“, рекао је Вулин.
Вулин је рекао и да је садашња власт подигла војску на ниво на ком би свака европска армија била поносна.
Понош је претходно тврдио да је 2018. године док је Вулин био министар одбране продато 29 тенкова у старо гвожђе и питао Вулина како је за време његовог мандата толико наоружање продато, ако је Понош „све то претходно уништио“.
Шеф посланичке групе коалиције НАДА Милош Јовановић захвалио је Ани Брнабић што је одржала реч, када у у питању реплике, али је оценио да реплика после 15 сати нема много смисла тим пре што у сали није министар Ивица Дачић коме жели да одговори.
Дачић је јуче у расправи рекао да што се Декларације тиче „нама треба много чвршћа и јача Декларација о националним интересима, а у томе се пола вас овде заиста залаже за оно што је (Здравко) Понош рекао да се призна Косово, а пола би хтело и до скоро је имало у свом програму као што је ДСС, залагање за велику Србију“.
Дачић је рекао да је то било до скоро, док није дошао лидер Новог ДСС Милош Јовановић.
Јовановић је реко да ће сачекати да Ивица Дачић дође, да могао да му каже шта има.
Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац је такође желео да одговори Ивици Дачићу.
Он је на питање Дачића како је могуће да се у време бивше власти није говорило о опасностима и ризицима од копања литијума рекао да је у то време Рио Тинто добио дозволу за истраживања, а не за експлоатацију.
Потпредседница Народне скупштине и шефице посланичке групе СПС Снежана Пауновић поручила је посланицима да је Ивица Дачић дошао у скупштину и да ће да им одговори.
Поново се полемисало о литијуму и пројекту "Јадар", а шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов нагласио је да експлоатације литијума неће бити, уколико не буде заштићена животна средина.
Јованов је, обраћајући се после излагања посланика Зелено-левог фронта Радомира Лазовића, рекао да опозиција каже да "ова власт није у стању да организује експлоатацију литијума" и да су и сада против тог пројекта, као што су били и против других великих пројеката.
"Ови људи су били против изградње путева, изградње пруга, овај човек се тукао с полицијом на насипима, овај човек је ометао изградњу моста у Новом Саду, они су против изградње брзих саобраћајница и најзад они су били жестоко против изградње храма Српске Православне Цркве у Новом Саду, заједно са овим лажним патриотама", рекао је Јованов.
Шеф посланичке групе Зелено-левог фронта Радомир Лазовић је рекао да ће та странка припремити своју декларацију о угроженим интересима грађана која ће се, како је рекао, бавити пре свега социјално-економским правима људи, да живе у достојанственом друштву које им не трује ваздух, где вода и земљиште нису загађени.
Пред посланицима је низ споразума о задуживању, међу којима је и кредит код банке Поштанска штедионица у износу од 42 милијарде динара за изградњу националног стадиона.
Посланици би требало да расправљају и о кадровским решењима, односно бираће се гувернер НБС, за шта је поново предложена Јоргованка Табаковић, затим председник Фискалног савета Србије, а на ту функцију је уместо Павла Петровића коме је истекао мандат предложен Благоје Пауновић.
Скупштина ће наставити рад сутра у 10.00 часова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала