- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Виде Русе и где их нема: Шта то смета Западу у новој Влади Црне Горе

© Sputnik / СпутњикЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
Пратите нас
На Западу и у одређеним круговима Црне Горе реконструкција владе Црне Горе изазвала је дозу немира јер они просрпске странке виде као проруске и сматрају да је на овај начин руски утицај ушао у црногорску политику, што нема везе са истином, оцењује др Александар Лукић.
Влада Црне Горе је на предлог премијера те државе Милојка Спајића реконструисана чиме је испуњено обећање дато на дан формирања његове владе у октобру прошле године. У нови Спајићев кабинет ушле су и странке Андрије Мандића и Милана Кнежевића, као и Бошњачка странка, а премијер је поручио да ће овако ојачана Влада Црне Горе бити „инклузивна, стабилна и европска“.

Привиђа им се руски фактор

Ово постава се, међутим, није свидела председнику Црне Горе Јакову Милатовић, који је рекао да је „Црна Гора постала жртва најпримитивније политичке трговине и неодговорности коју премијер у континуитету демонстрира према вођењу државе". Ни опозиција није имала речи хвале али ни Европска комисија која је нову владу упозорила да пази шта ради.
Др Александар Лукић са Института за политичке студије каже да је јасно да сам улазак просрпских странака у Владу Црне Горе није могао да остане без реакције оних снага у Црној Гори које су задужене да критикују било какво српско учешће у црногорској власти.
“Иде се дотле да се чак говори да у ствари то нису просрпске већ проруске странке и да је заправо уласком ових странака у реконструисану Владу Црне Горе остварен утицај Русије на ову државу. Мислим ипак да све критике које су пристигле на рачун нове владе заправо немају неки суштински значај,“ каже Лукић.
Лукић ту мисли и на критике председника Црне Горе који је био политички саборац Спајића, али и на опозициони ДПС Мила Ђукановића уз додатак из ЕУ.

Европа издала упозорење

„Признајем да је помало необичан став Милатовића по овој теми, па из тог разлога верујем да је он мало преувеличао своје негодовање како би био нека „равнотежа“ за Запад и за критике, боље рећи упозорења које долазе од њих. У исто време од опозиције се овакав став и очекивао,“ каже наш саговорник.
Међутим, како каже, формирања ове владе је успех јер Запад није то спречио.
„Познато је да Запад није толико заинтересован за персонална решења колико за политику коју ће та влада водити. Дакле, ако ова влада и даље буде водила антлантистичку политику, онда ту неће бити проблема. Тако да критике које долазе са Запада видим као вид упозорења да пазе шта раде. Дакле, да не дирају одређене ствари а то је „геноцид“ у Сребреници, признање Косова, чланство у НАТО пакту…“ истиче Лукић.
Наш саговорник објашњава да су то заправо ствари које су за Запад важне и које он у овом тренутку неће допусти црногорској влади да дира или да врши неке промене курса.

Јачање српског корпуса

„С друге стране, мислим да је добро што се српски фактор укључио у владу Црне Горе јер ће то утицати на очување идентитета пре свега свих који се изјашњавају као Срби. Овим ће ипак бити ојачан српски корпус у Црној Гори,“ уверен је Лукић.
Истовремено, због учешћа Бошњака и представника мањина у овој влади многи говоре да је то пут ка „историјском помирењу".
Иначе, досадашњи Спајићев кабинет имао је карактер мањинске Владе, уз подршку просрпских странака из коалиције предвођене Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем, али оне нису имале министарска места, већ су им припале функције председника скупштине, амбасадорска и места у управним одборима.
Сада су добили и пет чланова извршне власти - министре и потпредседнике владе, колико и представници Бошњачке странке тако да влада има 32 члана уместо досадашњих 23, и 27 министарстава.
Погледајте и:
Заставе Црне Горе и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2024
РЕГИОН
ЕК после реконструкције Владе Црне Горе: Упозоравамо на одлуке које могу угрозити пут ка ЕУ
Црногорска застава на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2024
Да ли очекујете боље односе Београда и Подгорице после реконструкције Владе Црне Горе?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала