- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден на крају кампање „схватио“ да има и млађих: Неубедљиво обраћање председника САД

© Tanjug / AP/ Evan VucciЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Председник САД Џо Бајден обратио се нацији први пут након што је одустао од трке за реизбор, подржао своју потпредседницу Камалу Харис и истакао да „препушта штафету“ млађим генерацијама јер сматра да је то најбољи начин да уједини америчке грађане.
„Одлучио сам да је најбољи начин да предам штафету новој генерацији. То је најбољи начин да ујединимо нашу нацију“, поручио је он.
Бајден је напоменуо да поштује институцију председника, али да више воли своју земљу, као и да сматра да је одбрана „угрожене“ демократије важнија од било које функције.
„Одбрана демократије је важнија од било које функције. Црпим снагу и налазим радост да радим за амерички народ. Овај свети задатак усавршавања наше уније није о мени. Ради се о вама. Вашој породици. Вашој будућности. Реч је о нама, о људима“, оценио је Бајден.
Додао је да ће у наредних шест месеци бити фокусиран на обављање свог посла као председника, укључујући снижавање цена, одбрану личних слобода и ограничавање приступа ватреном оружју.
„Наставићу да осуђујем мржњу и екстремизам и јасно стављам до знања да у Америци нема места за политичко насиље, или за било какво насиље, икада. Наставићу да штитим нашу планету од климатске кризе“, навео је председник САД у обраћању нацији.
Истакао је да је Камала Харис искусна, јака и способна и да је „невероватан“ партнер и лидер.
Амерички председник одлучио је у недељу да оконча кампању за други мандат у Белој кући, после великог притиска демократа, и да подржи потпредседницу САД Камалу Харис за прву афроамеричку председничку кандидаткињу једне од водећих странака у америчкој историји.
Бајден је изборну годину назвао једним од оних ретких тренутака у историји када „одлуке које сада доносимо одређују судбину наше нације и света у деценијама које долазе“.
„Американци ће морати да бирају да ли желе напред или назад, између наде и мржње, између јединства и подела. Морамо да одлучимо да ли још верујемо у поштење, пристојност, поштовање, слободу, правду и демократију“, додао је председник Америке.
Бајден је рекао да ће до краја свог мандата 20. јануара 2025. године наставити да ради на окончању рата у Гази, врати кући све таоце и донесе мир на Блиски исток, као и да ће наставити да окупља коалицију држава око НАТО-а у циљу спречавању Русије да заузме Украјину.
Он је рекао да ће јачати НАТО и како је рекао, учинити га моћнијим и уједињенијим него у било ком тренутку историје тог војног савеза.
Завршио је обраћање изражавајући наду да грађани САД знају колико је захвалан на привилегији да буде њихов председник, док није споменуо републиканског кандидата Доналда Трампа.
Бајдену су се у Овалној соби при обраћању нацији придружили прва дама Џил Бајден и други чланови његове породице, укључујући његовог сина Хантера Бајдена, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала