- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Изборни закон Српске примењиваће се од 1. јануара наредне године

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Репулбика Српска има право на Изборни закон, има право да уреди питање локалних избора, изборе за Народну скупштину и председника Републике Српске, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.
Поводом јучерашње одлуке крњег Уставног суда БиХ да привремено ван снаге стави Закон о Изборима у Републици Српској, који је ступио на снагу 17. јула, Додик каже да Српска не спори да Централна изборна комисија има право да спроводи изборе за посланике у Представнички дом и за члана Председништва БиХ.
Он је у интервјуу за градски портал "Бањалука" рекао да је Уставни суд БиХ политички и да доноси политичке одлуке.
"Централна изборна комисија нема ни уставно ни било које друго право да спроводи изборе у Републици Српској. Чак по Изборном закону БиХ се каже да ЦИК спроводи изборе за посланике у Представничком дому и за члана Председништва БиХ и утврђује политике за остале нивое власти. То значи оно да избори морају бити демократични, транспарентни, фер, поштени. А онда да Републичка комисија спроведе изборе у складу с тим", навео је Додик.
Како је рекао, Уставни суд БиХ на овај начин прекраја Устав, те да је ову меру донео како би створио услове да би сутра Изборни закон Српске могли прогласити неуставним.
"Као прво, Уставни суд не функционише по Уставу БиХ. Њиме је предвиђено да се председник и потпредседник Уставног суда бирају из ентитета, а не две стране. Дакле, и то су развалили, они су масовни рушиоци Устава. То је њихов проблем. Ми смо одлучили да изађемо на изборе по овом наметнутом закону јер не желимо да дођемо у једну трауматичну ситуацију", казао је Додик.
Како је истакао, ситуација је таква у БиХ, те да Република Српска чека прави тренутак, односно победу Доналда Трампа на америчким председничким изборима како би се изборила за бољу позицију.
"Мислим да имамо добру позиционираност у том погледу. И ми се припремамо за време које долази, кад дође Трамп на власт. Знамо да у наредна три месеца, када се инаугурише Трамп, морамо стићи до њега. Да на његовом столу буде та прича. И о томе шта се ради овде у вези са санкцијама и свим другим. С друге стране, Европа ће сасвим другачије изгледати. Снага и надменост неких земаља коју показују кроз (Кристијана) Шмита ће сигурно нестати. Кренуће и мировни процес с Русијом око Украјине, то ће бити једна сасвим нова атмосфера. То ће бити атмосфера договора и сарадње, а не искључивости и условљавања. Према томе, имамо низ добрих прилика. Зато смо рекли да ће наш Изборни закон да се примењује од 1. јануара идуће године", рекао је Додик.
Додаје да је очекивао да ће се Уставни суд БиХ овако поставити јер су мотивисани политиком.
"Политичке одлуке Уставног суда су увек опасне. И увек се олупају о главу онога чији је Уставни суд БиХ, а то је БиХ", закључио је додик.
Председник Републике Српске у интервјуу за портал "Бањалука" коментарисао је и односе с партнерима на нивоу БиХ након усвајања буџета. Како је рекао, СНСД наступа тако да не дозвољава системске законе који мењају карактер БиХ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала