- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватска прогласила Мандића, Кнежевића и Бечића за персоне нон грата

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилан Кнежевић и Андрија Мандић
Милан Кнежевић и Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Министарство спољних и европских послова Хрватске данас је нотом која је упућена Амбасади Црне Горе у Загребу, обавестило Подгорицу да је Хрватска прогласила председника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића, посланика у Скупштини Црне Горе Милана Кнежевића и потпредседника Владе Црне Горе Алексу Бечића непожељнима у тој држави.
Како је саопштило Министарство, они су проглашени персонама нон грата због системског деловања на нарушавању добросуседских односа са Хрватском и "континуираног злоупотребљавања Хрватске у унутарашње политичке сврхе".
„Министарство вањских и европских послова жали што је већина у Скупштини Црне Горе одлучила да занемари континуиране позиве Републике Хрватске да не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на наше билатералне односе и европски пут Црне Горе. У том контексту, деловање споменутих политичких званичника посебно се издваја, а њихово поступање никако се не може сматрати добронамерним и добросуседским у односу на Републику Хрватску нити је сукладно декларисаном циљу чланства Црне Горе у Европској унији“, наводи се у саопштењу.
Како су казали, добросуседски односи један су од кључних елемената процеса проширења као и процеса стабилизације и придруживања, те један од кључних критеријума за оцењивање напретка у приступном процесу Црне Горе, у складу са Преговарачким оквиром Европске уније за Црну Гору.
„Хрватска подржава европску Црну Гору, подржава процес приступања Европској унији и залагала се за напредак на европском путу Црне Горе. Република Хрватска очекује да ће се Црна Гора понашати у складу с европским вредностима и у европском духу те да ће своје напоре усмерити на даље испуњавање услова и мерила у приступном процесу“, закључују из хрватског министарства.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала