- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина: НАТО - машина која сеје хаос

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСаммит НАТО в Брюсселе. День первый
Саммит НАТО в Брюсселе. День первый - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Северноатлантска алијанса је, као извор раздора, започела ратове у Авганистану, Ираку, Либији и Украјини, рекао је портпарол кинеског министарства одбране Џанг Сјаоганг, коментаришући завршну декларацију НАТО.
„НАТО је машина која сеје ратни хаос, донео је ратни пожар и катастрофу регионима и становницима Украјине, Авганистана, Ирака и Либије“, рекао је портпарол војног ресора.
Према његовим речима, НАТО последњих година наставља да „пружи своје црне руке” у азијско-пацифички регион. Алијанса напада Кину и подстиче неке земље у региону да следе њен пример, рекао је представник кинеског Министарства одбране.
Џанг Сјаоганг је истакао да је завршни коминике самита НАТО „пун лажи, предрасуда, хушкања и клевете“. "Изражавамо наше крајње незадовољство и снажан протест у вези са овим", рекао је он.
У завршној декларацији самита НАТО одржаног у САД наводи се да чланице алијансе позивају Кину да се укључи у дијалог ради смањења стратешких ризика и да су отворени за сарадњу са Пекингом. Истовремено, Кина, према речима земаља чланица алијансе, наставља да ствара системске изазове евроатлантској безбедности. У документу НАТО-а се наводи да „Народна Република Кина сада игра одлучујућу улогу у рату Русије против Украјине кроз такозвано ’партнерство без граница‘, пружајући широку подршку руском војно-индустријском комплексу“.
Су-30М - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Руси и Кинези заједно патролирали изнад Тихог океана /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала