- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Краљ диносауруса је вероватно био већи него што се мислило

CC0 / Unsplash/ Jake Fagan / Диносаурус
Диносаурус - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Ново истраживање открива да је највећи грабљивац међу диносаурусима вероватно био знатно већи него што се до сада претпостављало.
Тираносаурус рекс, са 60 зуба оштрих попут бритве и снажним чељустима могао је заправо бити тежак и до 15 тона, односно чак 70 посто тежи него што се раније процењивало.
Нова студија, објављена у часопису Еколоџи енд еволушн, користила је компјутерско моделовање за испитивање максималне величине диносауруса, користећи Ти-рекса као главни пример. Научници са Универзитета Квин Мери у Лондону и Канадског музеја природе у Отави разматрали су факторе као што су величина популације, стопа раста и животни век, пишу британски медији.
„Наша студија сугерише да за велике фосилне животиње као што је Ти-рекс, немамо појма из фосилног записа о апсолутним величинама које су могле да достигну. Забавно је замислити Ти-рекса од 15 тона, али импликације су занимљиве и из биомеханичке или еколошке перспективе“, истиче др Џордан Малон, један од аутора студије.
Студија је закључила да највећи познати фосили Ти-рекса вероватно представљају само један проценат величине његовог тела. Компјутерски модели сугеришу да је највећи Ти-рекс могао бити и до 25 одсто дужи, достижући 15 метара у поређењу са раније претпостављених 12 метара дужине тог диносауруса.
У посебној студији, научници су истраживали зубе Ти-рекса обложене гвожђем, инспирисане назубљеним ивицама зуба комодо змаја. Комодо змајеви имају закривљене, назубљене зубе да парају и цепају свој плен, баш као и диносауруси који једу месо.
„Желимо да искористимо ову сличност да сазнамо више о томе како су диносауруси месождери могли да једу и да ли би користили гвожђе у својим зубима на исти начин као и комодо змај“, каже др Арон ЛеБлан са Краљевског колеџа у Лондону.
Међутим, тренутна технологија не дозвољава научницима да одреде нивое гвожђа у фосилизованим зубима диносауруса, пошто процес фосилизације маскира почетни садржај гвожђа.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала