- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о иницијативи Израела: Да ли су на Блиском истоку потребни конфронтациони савези?

© Sputnik / Natalia SeliverstovaМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да на Блиском истоку вероватно није потребан конфронтациони савез попут НАТО.
Он је тим речима прокоментарисао идеју премијера Израела Бенјамина Нетанијахуа о стварању савеза на Блиском истоку, сличном Северноатлантској алијанси.
„Морамо да разумемо детаље те иницијативе: које земље ће чинити тај савез? НАТО ипак има јасно изражену и систематску конфронтациону оријентацију“, констатовао је Песков.
Како је подсетио, НАТО је формиран у циљу обуздавања Совјетског Савеза, а затим је обављао функције за обуздавање Русије, што чини све до данас.
„Да ли су нам потребни конфронтациони механизми на Блиском истоку? Тешко. Међутим, треба утврдити детаље таквих изјава Нетанијахуа пре него што изведемо неке закључке“, поручио је Песков.
Раније је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио да Израел позива Сједињене Америчке Државе да створе нову алијансу на Блиском истоку аналогну НАТО-у која ће бити усмерена против „претње“ из Ирана. Како је напоменуо, свака земља у региону која нормализује односе са Израелом треба да добије позив да се придружи овом савезу.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала