- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Православље или смрт“: Шта се дешава на Светој Гори

© Фото : Спутњику уступио Зоран РадовићГрб манастира Есфигмен
Грб манастира Есфигмен - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Грчка полиција се спрема да очисти манастир Есфигмен на Светој Гори. Истовремено појавиле су се информације да се и други манастири суочавају са проблемима. Шта се тренутно дешава на Атосу, пишу новинари Савеза православних новинара.
Света Гора је последњих месеци поново привукла велику пажњу због тешке ситуације у којој се нашао древни манастир Есфигмен. Грчки медији тврде да грчка полиција планира да насилно истера све монахе овог манастира који су опозиција цариградском патријарху Вартоломеју.
Почеле су да се појављују и гласине да се власти неће зауставити на Есфигмену, већ да ће почети да проверавају (чак говоре и о чишћењу) других манастира: руски манастир Светог Пантелејмона, српски Хиландар, бугарски Зограф, румунски скит Јована Крститеља и друге.
Истовремено, други извори тврде да је ситуација на Светој Гори мирна и да не треба очекивати било какве оштре поступке власти према овим манастирима.

Историјски контекст и узроци сукоба

Сукоб између манастира Есфигмен и Цариградске патријаршије траје деценијама. Несугласице су почеле почетком 1960-их, када су папа и цариградски патријарх Атинагор обавили заједничку молитву. Као одговор на ово, монаси Есфигмена су оптужили Фанар за везе са Ватиканом и екуменизам и престали да помињу патријарха у својим молитвама. Есфигменско братство је подржао Кинот, влада Свете Горе, која је 13. новембра 1971. године одлучила да сваки манастир самостално одлучи да ли ће у својим молитвама помињати цариградског патријарха и да "сам изабере начин деловања“.
Ситуација се није променила ни под наредним цариградским патријархом - Димитријем. Он је 11. марта 1974. године написао писмо Киноту, где се тражи да се монаси Есфигмена протерају. Полиција је пресекла телефонску линију манастиру и поставила кордон. Као одговор, монаси су закључали капију и окачили транспарент са натписом „Православље или смрт“, наводећи да су спремни да умру ако полиција покуша да уђе насилно.
Сукоб је полако тињао све до 2002. године, када је Цариградска патријаршија побуњено братство прогласила расколницима и затражила да буду протерани са Свете Горе. Фанар је 2005. године створио паралелну заједницу, која се на Светој Гори назива „Нови Есфигмен“. Тренутно се у Кареји налази неколико њихових монаха.
У децембру 2006. године дошло је до чувеног сукоба између братије Есфигмена и монаха који су покушавали да заузму манастир. У јуну 2008. полиција се укључила у сукоб.
Солунски суд је 24. септембра 2009. осудио 14 монаха, међу којима и игумана Методија, на годину дана условног затвора због одбијања да напусте манастир. Исти суд их је 6. априла 2011. осудио на шест месеци затвора због „противправног заузимања манастирских објеката”. Од 2012. године, грчка полиција је периодично вршила рације, али нису успели силом да заузму Есфигмен.
У овом тренутку, братство Есфигмена се налази под јурисдикцијом неканонске „Истинске православне цркве Грчке“, на челу са архиепископом Калиником (Сарандопулом), и нису у евхаристијском општењу (барем званично) са било којим манастиром на Светој Гори.

Ковид-хистерија

У протеклих неколико година, сукоб је поново ескалирао. Одлучено је било да се ковид искористи као разлог за протеривање побуњених монаха са Свете Горе. Ударна песница је требало да буде игуман „Новог Есфигмена“ Вартоломеј, који је прво позвао да се казне невакцинисани свештеници, а потом захтевао да грчко тужилаштво приведе правди светогорске монахе који су одбили да се вакцинишу против корона вируса. Све се завршило тиме да је грчка влада 2020. године почела да конфискује некретнине које су припадале манастиру Есфигмен.

„Руски специјалци“ на Атосу

Ситуација се значајно погоршала избијањем сукоба у Украјини. Сада је одлучено да се то искористи као разлог за протеривање свих непожељних монаха. Одлучено је да се смени световни намесник Свете Горе Атанасије Мартинос јер, између осталог, није успео у свом задатку да „очисти“ Атос током ковида.
Друго, грчка влада је сматрала да управљање Светом Гором "захтева веће знање", јер због ситуације у Украјини и сукоба Фанара са Московском патријаршијом "ситуација захтева посебну пажњу“. Мартинос није испуњавао ове услове. Јер је, наводно, имао срдачне односе са браћом свих „страних” (негрчких) монашких заједница Свет Горе.
„То се не односи само на манастир Пантелејмон (руски), већ и на Хиландар (српски), Зограф (бугарски) и Продром (румунски) скит“, рекао је недавно Атанасиос Мартинос. Он је такође рекао да су „данас наше мисли са нашим руским и украјинским православним хришћанима манастира Светог Пантелејмона, и свим срцем желимо и молимо се да ускоро завлада мир међу народима који пролазе кроз искушење“.
Након тога, у дембру 2023. уместо Атанасија Мартиноса на ову функцију постављен је Анастасиос Мациалис који има интересантну биографију: 1995. био је амбасадор Грчке у Аргентини, 1999. - амбасадор у Израелу, 2002. - шеф одељења за односе са САД и Канадом, 2004. године - амбасадор Грчке у Риму. Непосредно пре него што је постао гувернер Свете Горе, Мацијалис је био заменик команданта Грчке националне обавештајне службе.
Дакле, Мациалис је обавештајац који је радио у Израелу, САД и Ватикану. Стога не чуди што је практично одмах изјавио да ће решити „питање“ са Есфигменом. А недуго пре његовог ступања на дужност почеле су да се појављују скандалозне гласине и о другим манастирима.
На пример, немачки таблоид „Билд“ 2022. године написао је огроман чланак о „тамној страни“ Атоса, односно о томе „како Москва покушава да искористи Атос као тројанског коња да би се учврстила у Европи и поткопала ЕУ“.
Није изненађујуће што је и у том случају, као и у ситуацији са вирусом корона, главни „сведок“ тужилаштва и „ударна песница“ против монаха Свете Горе био игуман „Новог Есфигмена“ Вартоломеј.
У интервјуу за лист „Билд“ он је оптуживао руски манастир Пантелејмон да тамо долазе олигарси из Русије и „донирају новац“, прећутавши да ти исти људи дају огромне суме и за грчке манастире. По његовим речима, стари Есфигмен су „окупирали Руси“.
Тада је „Билд“ писао да се спрема „детаљна провера људи који улазе и излазе са Атоса како би се спречио превоз оружја, наркотика и других недозвољених предмета, као и вршење сумњивих радњи“.
У чланку „Билда“ посебно је „на мети“ био игуман руског манастира Пантелејмон Евлогије, којег су оптужили за везе са грчким и руским политичарима. Заправо, на удару су се нашли сви монаси који су на неки начин комуницирали са верницима из Русије.
Те апсурдне оптужбе су дошле до тога да су монахе са Атоса почели да оптужују да „обучавају руске специјалне снаге“, што је без сумње глупост.
Дугим речима, присталице оних који желе да склоне монахе Есфигмена или све монахе који се не слажу са „партијском линијом“, одлучиле су да примене стари метод који је тестиран у Украјини – да оптуже монахе за „везе са Москвом“, прогласе их „агентима у мантијама“, говоре да крију „митраљезе у звоницима“. И онда могу да раде шта желе.

Шта се дешава данас?

Кинот Свете Горе већ је изразио забринутост у вези са могућим полицијским акцијама против Есфигмена. Монаси Атоса категорички су против насилног решавања проблема и не желе да се поново нађу у центру скандала. Они позивају на миран дијалог и компромис како би избегли даљу ескалацију ситуације и разорне последице по целу православну заједницу Свете Горе.
Истовремено, у Уранополису се већ одржавају протести због тих дешавања, а грчке власти не могу да их игноришу.
Због тога круже гласине да ће полиција деловати веома опрезно, како не би изазвала негодовање јавности. На пример, монаси са Свете Горе говоре да ће Есфигменце хватати једног по једног (ако се нађу изван капије манастира) и слати их на копно, без могућности повратка назад.
Такође се могу очекивати проблеми не само у вези са манастиром Есфигмен, него и другим манастирима – руским Свети Пантелејмоном, бугарским Зографом, румунским скитом Продром и српским Хиландаром. Могуће је да тамо почну да проверавају документа и изгоне све чија документа нису сасвим уредна, а таквих је на Атосу много.
Постоје и информације да тренутно на Атосу борави делегација Цариградске патријаршије, која води разговоре са представницима манастира. Претпоставља се да ће монасима бити понуђено да потпишу некакву „петицију“ чији је циљ да се озаконе „кораци без преседана“ за спровођење полицијске контроле на Светој Гори.
Лист „Руска Атина“ пише да је, по речима њиховог саговорника са Атоса, „Вашингтон поставио задатак да се промени статус монашке републике“.
„У Грчкој не сме постојати неконтролисано жариште слободоумља и независности. Зато је потребно уклонити последње место у земљи где власт припада монасима – монашку републику Свету Гору. Први корак биће отварање нове полицијске станице, која ће пратити ситуацију у монашкој републици, како у вези са криминалом, тако и политичку. У суштини, задатак грчких власти је да реформишу монашку републику. Власти треба да укину њену аутономију и независност како би све било под контролом и како не би постојало место где се могу налазити чак и потенцијални противници власти“, каже извор листа.
Како додаје, на манастире који одбију да потпишу ту декларацију „вршиће се притисак“.
„На крају свега, Атос треба да се претвори у туристичку атракцију, сличну Метеорима“, закључује саговорник „Руске Атине“.

Закључак

Тренутно је ситуација на Светој Гори крајње напета. Грчке власти планирају да појачају полицијску контролу и да под маском провере докумената очисте манастир од монаха који се не слажу са „генералном партијском линијом“.
Ово може утицати, ако не на све, онда на већину манастира. Стога се не може са сигурношћу тврдити да се ништа неће догодити. Свашта се може догодити. Дакле, све што нам преостаје је молитва, закључује „Савез православних новинара“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала