- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Помоћник руског председника открио планове НАТО у Азовском и Црном мору

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаПилот руског војног авиона прати амерички разарач у Црном мору
Пилот руског војног авиона прати амерички разарач у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Русија је осујетила планове НАТО да успостави војну поморску базу у Азовском мору и спроводи војне авантуре, изјавио је помоћник руског председника Николај Патрушев.

„Настојећи да осигурају присуство својих бродова у лукама Азовског мора, НАТО је покушао да компензује крах планова од пре десет година који су предвиђали подизање војно-поморске базе Алијансе у Севастопољу и претварање Кримског полуострва у сталну базу амерички и савезничких снага“, рекао је Патрушев у интервјуу за „Руску газету“.

Он је додао и да бродови западних држава не могу слободно да улазе у азовске луке.
Украјина је, према његовим речима, изгубила излаз на Азовско море јер стратегија поморске безбедности те земље не одговара реалности.
„О каквим мисијама и вежбама украјинских поморских снага у Азовском мору може бити говора ако Азовско море сада припада Руској Федерацији, односно, Украјина је и фактички и правно изгубила излаз на Азовско море“, додао је он.
Он је у интервјуу рекао да су земље НАТО под изговором осигуравања безбедности у Црном мору преплавили ту област оружјем а то представља опасност како за Русију тако и за друге земље региона.
Према његовим речима, „неселективно минирање приобалне области од стране украјинских снага под контролом Запада“ угрожава цивилне бродове, а посебну опасност за обалску инфраструктуру и бродове представљају беспилотни чамци због прекида рада GPS навигације.
Истичући на последњем самиту НАТО да подржавају слободу кретања бродова у Црном мору, антируски блок је практично показао своје амбициозне планове за јачање војног присуства у том региону и јачања конфронтације, сматра Патрушев.
Поред тога, САД намеравају да у земљама Црноморског региона подижу логистичке центре за брже испоруке оружја Украјини и распоређивање оружја великог домета, навео је он.
Патрушев је такође рекао да земље НАТО настоје да ограниче националне интересе суверених држава и да потчине Светски океан.

„Настављајући дрско да повећавају број војно-поморских база изван своје територије, земље НАТО настоје да ограниче националне интересе суверених држава и да Светски океан претворе у сферу свог утицаја и контроле“, навео је он.

Подсетимо, Владимир Зеленски је потписао указ којим на снагу ступа одлука савета за националну безбедност и одбрану Украјине о стратегији поморске безбедности земље. Главни задаци страегије су изградња поморских снага и обезбеђивање сталног присуства НАТО у Црном мору.

НАТО се не сме веровати

Помоћник руског председника је рекао да Москва не може да верује НАТО, имајући у виду лажљивост Алијансе и противречне изјаве тог блока.
С једне стране, наводи Патрушев, НАТО се позиционира као регионална структура, а с друге отворено означава Азијско-пацифички регион као сферу својих интереса.

„Лаж је дуго година основни принцип Алијансе и њених лидера – Вашингтона и Лондона, тако да се НАТО не сме веровати“, истакао је он.

Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала