- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Руско-кинеска лунарна станица имаће модуле на површини и у орбити

© Sputnik / Антон ДенисовПун Месец
Пун Месец  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
Руско-кинеска Међународна лунарна станица биће израђена у три фазе: истраживање, стварање и експлоатација, следи из текста споразума о сарадњи у области стварања станице.
Према договору, заједничке операције на станици почеће у оквиру друге фазе рада на станици.
Такође се наводи да ће станица добити и модуле на површини Земљиног природног сателита и у његовој орбити.
„Циљ друге етапе је свеобухватан рад на завршетку стварања станице, пројектовање и стварање орбиталних модула (опреме) и модула (опреме) смештених на површини Месеца за снабдевање електричном енергијом и комуникације“, објашњава се у документу.
Као циљеви се наводе и истраживање, проучавање и могућа употреба ресурса на Месечевој површини (или испод површине) и у његовој орбити.
Планирано је да током друге фазе буде реализовано пет мисија. Њихов садржај тек треба да се утврди. Како произилази из споразума, то ће се десити након што надлежни органи развију и договоре даљу оправданост.
„Трећа фаза је експлоатација, чија је сврха проучавање и освајање Месеца, верификација технологија, помоћ међународним партнерима у слетању човека на Месец помоћу завршене станице“, истиче се у документу.
Међувладин руско-кинески споразум о заједничком стварању Међународне научне лунарне станице потписан је 25. новембра 2022. године. Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о ратификацији споразума 12. јуна 2024. године, а споразум је ступио на снагу 18. јула.
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
РУСИЈА
Русија и Кина ће заједно истраживати Месец
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала