- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Златне полуге и костури из ормара: Ко је лобиста за косовску независност који је „шокирао“ Америку

© Sputnik / Едуард Песов / Уђи у базу фотографијаАмерички Сенат у Вашингтону
Амерички Сенат у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Пратите нас
У Америци је настала владавина новца. Неко ко нема јаке спонзоре и лобије иза себе не може уопште ни да уђе у политику или буде у игри. Боб Менендез је само један пример тога. Корупција у Вашингтону је легализована, а Сенат није никакво препоштено тело које се бори против корупције, већ је његово уклањање учињено у функцији нечег другог.
Овако политиколог Александар Павић коментарише оставку коју је амерички сенатор и албански лобиста Боб Менендез поднео након што је Етички комитет Сената САД предузео кораке за његово избацивање. Иако је оптужен по 16 тачака кривичних дела, укључујући подмићивање на федералном суду у Њујорку, Менендез се у почетку није одазивао позивима да поднесе оставку, па чак ни позивима гувернера његове матичне државе, Њу Џерзија.

Албански лобиста

Бобу Менендезу се судило због примања мита у готовини и златним полугама, а оптужен је и да је радио као страни агент у корист Египта. У његовом дому је у току претраге заплењено више од 480.000 долара у готовини, као и златних полуга вредних 150.000 долара.
У Српској јавности Менендез је познат као албански лобиста који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна независност тзв. Косова. Он је током каријере изјављивао да је поносан што су САД 2008. године међу првима признале независност јужне српске покрајине.
© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаАмерички Конгрес, Вашингтон
Амерички Конгрес, Вашингтон - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Амерички Конгрес, Вашингтон
Павић подсећа да је недавно амерички конгресмен Томас Мејси открио да свако у америчком конгресу има свог пратиоца из Ејпека – америчко-израелског комитета за политичку акцију и најјаче про-израелске лобистичке организације у Америци.
То лобирање у америчком конгресу је јавна тајна, а Американци чак имају узречицу „Најбољи је конгрес који новац може да купи“. Када се из масе њих издвоји овако неко попут албанског лобисте Менендеза, то није зато што је он једини корумпиран, већ се највероватније ради о некаквом обрачуну унутар те политичке мочваре у којем се Менендез замерио неком другом, рекао је Павић за Спутњик.
Он је рекао и то да су у Америци наводно шокирани сазнањима о сада већ бившем сенатору Менендезу, иако је добро познато свима да је америчка политика таква да у њој новац бира и одлучује о свему. Већина кандидата у америчким изборима, додаје он, финансира се из такозваних црних политичких акционих комитета, што значи да се чак ни не зна чије паре финансирају кандидате, иако се ради о енормним цифрама.

Мањим скандалом сакрити већи

Наш саговорник истиче да је председнички кандидат Доналд Трамп у праву када каже да је оно за шта је Менендез оптужен ситница у односу на све оптужбе које постоје против Бајдена, његовог сина и целе њихове породице. Чак постоје спекулације да је Менендез намерно изабран као жртва за најновији скандал како не би испало да је Бајденово министарство правде антитрамповско. На оптужбе да је Бајденова администрација инструментализовала право и правду како би се обрачунавали са Трампом, Менендез је послужио као пример да се Демократе, наводно, обрачунавају и са својима.
Менендез је био у сукобу са својим страначким колегама у Њу Џерзију око тога кога ће подржати на изборима и тада им је отворено рекао да зна све њихове „костуре у ормару“, упозоривши их да га не вуку превише за језик. Отприлике их је уценио стављајући им до знања да ако он падне, падају и многи други. Он је очигледно имао довољно сазнања о другима да му, бар до сада, послужи као нека врста гаранције. То што је он уцењивао друге, и то очигледно оне који одлучују, само говори о томе да је окружен и много корумпированијим од њега, закључио је Павић.
© Tanjug / AP/ Seth WenigАмерички демократски сенатор Боб Менендез у чијој кући је заплењено више од 480.000 долара у готовини, као и златних полуга вредних 150.000 долара.
Амерички демократски сенатор Боб Менендез  - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
Амерички демократски сенатор Боб Менендез у чијој кући је заплењено више од 480.000 долара у готовини, као и златних полуга вредних 150.000 долара.

На Западу ништа ново

Новинарка и некадашњи главни и одговорни уредник „Политике“ Љиљана Смајловић каже да корупција у америчком Сенату не би по себи била велика новост да је Роберт Менендез водио рачуна у прикривању трагова своје алавости.
Не знам да је неко пре њега политичке услуге размењивао за златне полуге које је после држао у кући. Његова неопрезност указује на то да је продаја моћи на Капитол хилу тако уобичајена да се он осећао недодирљивим. Претходне оптужбе за корупцију и претходни судски процес је са лакоћом политички преживео, и вишеструко му се после исплатило што у том првом процесу није хтео ништа да призна, ни да добровољно оде из Сената, рекла је Смајловићева за Спутњик.
По њеној оцени, ово само значи да је Вашингтон у толикој мери навикао на упитне репутације сенатора и других политичара, да полиција мора да нађе „пиштољ који се пуши“ како би сви постали свесни да је коначно дошло време да се такви људи склоне са политичке сцене.
Менендезу је већ једном суђено због корупције, тада се извукао и веровао је да ће се опет извући. На последњем суђењу се испоставило да је његова друга супруга та која је на све стране остављала „отиске прстију” о корупцији брачног пара. Она се лично састајала са људима од којих је узимала паре, аутомобиле или злато, укључујући и званичнике страних држава, слала им је СМС поруке телефоном итд, иако ју је муж упозоравао да то не чини. Да је слушала његова упутства како се то ради, можда би се Менендез и овог пута извукао, закључила је Смајловићева.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала