Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабић најавила парламентарну комисију о литијуму, позвала опозицију да учествује

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
Пратите нас
Председник Скупштине Ана Брнабић изјавила је данас да ће се потрудити да организује јавно слушање или дебату на тему литијума, на којој ће учествовати и опозиција, јер је, како је истакла, важно да се спусти лопта око тог питања које је од националног интереса.
"Молићу опозицију да спустимо лопту око овога, јер је то за мене тема од националног интереса. Нема потребе да зарад јефтиних политичких поена водимо политичку борбу око нечега што може сутра да донесе Србији невероватан економски просперитет", рекла је Брнабићева за РТС.
Она је позвала све парламентарне групе, пре свега опозиционе, ако су заинтересоване и забринуте око литијума, да разговарају и да учествују у образовању парламентарне комисије која ће имати неку врсту надзора над тим питањем.
"Да имамо све информације, да се не фрљамо информацијама, да причамо на основу чињеница, да ми као парламентарци погледамо све те студије, да позовемо експерте, да не користимо ово за глупу политичку борбу", рекла је Брнабићева.
Она је навела и да је изазов код јавних слушања и дебата то што је тешко наћи стручне, озбиљне и одговорне људе који су аполитични и који неће бити сврстани и називани лобистима Рио Тинта ако кажу да сматрају да тај пројекат може да се уради у складу са највишим стандардима заштите животне средине и да не оставља последице по њу.
"Немојте да политизујемо, хајде да причамо на основу чињеница. Дакле, свакако, као Скупштина - јавни дијалог, округли столови, јавна слушања, па онда да идемо у пленум. То ми је план и на томе радим већ недељама", рекла је Брнабићева.
Најавила је и да ће као председник Народне скупштине организовати парламентарне посете Немачкој и Финској да би се видело како се у тим земљама реализују пројекти у вези са литијумом.
"Да ми одемо и да видимо како се то тамо ради, и у Финској. И нико не може да каже да Немачка и Финска не брину о својим грађанима и да не брину о заштити животне средине. Брину и те како, али ће рударити свој литијум. И то Финска из отвореног рудника, код нас је затворени рудник", истакла је она.
Додала је да је замолила службу у Народној скупштини да успостави контакте са амбасадом Немачке и амбасадом Финске, како би се реализовале парламентарне посете тим земљама, да се види како ће изгледати рудници.
"Па да спустимо овде лопту и да кажемо: 'Људи ако може Финска и ако може Немачка, а зашто ми не можемо'. Сви смо заинтересовани за заштиту животне средине, хајде да видимо како заједно то да урадимо, да успоставимо контролне механизме и позивам људе да дају предлоге, да видимо како да направимо контролу", рекла је Брнабићева.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала