- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Да ли се то ЕУ преселила у САД: Амбасадор Марфи преузео улогу арбитра у евроинтеграцијама БиХ

© Sputnik / Маријана КолаковићБилборд "Српска те зове"
Билборд Српска те зове - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
Пратите нас
Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи се бави пословима у који нису у његовој надлежности а очигледно је да човек води лични рат против Милорада Додика, што би било смешно да није нешто што може да се одрази на односе Америке и БиХ, односно РС, оцењује политиколог из Бањалуке Анђелко Козомора.
Амбасада Америке оптужила је председника Милорада Додика да је крив за неуспех Реформске агенде коју је ЕУ поставила пред политичким лидерима БиХ у оквиру припрема за могуће чланство у ЕУ. Поводом тога огласио се и Додик и иронично констатовао да или је ЕУ прешла на амерички континент, или су САД постале члан ЕУ.

Лични рат Марфија против Додика

Бањалучки политиколог Анђелко Козомара каже да је после ове изјаве америчког амбасадор Мајкла Марфија јасно не само Републици Српској, већ и целој БиХ да Марфи води лични рат против Милорада Додика.
„То је заиста јединствен случај не само и дипломатској пракси Америке него уопште у свету. Амерички амбасадор Марфи се бави пословима у БиХ који нису његови. Наравно, он рачуна на то да његови шефови у Стејт департменту немају појма шта он ради у неким својим приватним ратовима које води по БиХ дакле у држави у коју је дошао у дипломатску мисију,“ каже Козомора.
Наш саговорник додаје да је Марфи оптужио Додика, јер није одмах прихватио свих 100 тачака које је ЕУ поставила пред БиХ како би се започели приступни преговори са ЕУ.

Српска је прихватила реформе ЕУ

„Додик није хтео да прихвати све одједном јер је тражио да се претходно донесе закон о суду БиХ чије би седиште било у Бањалуци и да се из Уставног суда избаце стране судије којих има троје и који уз три бошњачка члана увек могу, и то и раде, да прегласају два члана из редова Срба и два из редова Хрвата. Дакле, то су били Додикови услови а што се тиче Реформске агенде он ју је прихватио и чланови Комисије из РС су гласали за њу. Међутим, Марфи сада оптужује Додика за нешто што нема директне већ индиректне везе са Реформском агендом ЕУ,“ објашњава Козомара.
Он сматра и да би приватни рат Марфија против Додика био смешан кад то, како каже, не би било опасно по односе Америке и БиХ односно Сросје.
„Наравно да огромна већина Срба у РС зато жељно очекује изборе у Америци у нади да ће победити Доналд Трамп и да убудуће Америка неће слати овакве амбасадоре који се мешају у унутрашња питања друге државе. Сетимо се да је Марфи смислио и да се ресторан који је ћерка Милорада Додика узела у закуп у Бањалуци прогласи објектом опасним по националну безбедност САД. Мислим да то све говори,“ каже Козомара.
Он даље објашњава да је и сама ЕУ у више наврата саветовала да се измене одредбе које се тичу страних судија у Уставном суду и уопште правосуђу у БиХ тако да је веома необично што на Додика није реаговала ЕУ, већ амерички амбасадор.

Преседан у дипломатији

Амбасада САД у БиХ огласила се поводом, како тврди, неуспеха Реформске агенде за БиХ, оптужујући председника Републике Српске Милорада Додика за њену блокаду. Из ове амбасаде су рекли да је План раста за Западни Балкан јединствена понуда Европске уније грађанима у БиХ да користе неке од предности чланства у ЕУ пре самог приступања.
Наводе и да је ЕУ пред политичке лидере ставила Реформску агенду, а да је, како кажу, „њено одобравање седмицама блокирао председник Републике Српске, који је одбио да прихватити две тачке у плану од 100 тачака, укључујући захтев да Република Српска именује судије у Уставни суд БиХ и поштује одлуке Суда".
Председник Српске Милорад Додик рекао је да не види никакву логику да се амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи бави европским интеграцијама БиХ и Планом раста.
Додао је да или Марфи нема телевизор, не чита новине и нема приступ интернету, или је толико постао опседнут њим да га види и тамо где га нема. "Федерација „гори“ због блокаде коју је учинила СДА, а Марфију се ја привиђам", констатовао је Додик.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
РЕГИОН
Додик одговорио на оптужбе амбасаде САД: БиХ „гори“ због блокаде СДА, а Марфију се ја привиђам
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2024
РЕГИОН
Додик: Унитарне БиХ никада неће бити, увек ће то остати само пусти снови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала